Kemi

Stofmængden af H+ og OH- i en opløsning skal tilsammen give pH 5,5. Hvordan?

01. maj 2010 af Fzang (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har et spørgsmål der lyder:

En opløsning med pH 5,50 ved 25 C kan fremstilles ved at blande en portion 0,100 M natriumhydroxid med 1,00 L 0,100 M natriumdihydrogenphosphat.
Den tilsatte base reagerer med dihydrogenphosphat, som vist i reaktionsskema (II).

H2PO4- + OH- → HPO42- + H2O

- Beregn voluminet af den portion natriumhydroxidopløsning, der skal anvendes.

Hjælp, jeg er kørt helt fast..


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2010 af Vensa (Slettet)

Du skal bruge pufferligningen, da der er tale om en opløsning med en syre (H2PO4-) og dens korresponderende base (HPO42-).

pH=pKs+(c(base)/c(syre) dvs. pH=pKs+log(n(OH-)tilsat/(n(H2PO4-)-n(OH-)tilsat))

n(H2PO4-)=0,100M*1,00L=0,100mol

pKs-værdien for natriumdihydrogenphosphat står i databogen. Den ukendte i pufferligningen bliver så n(OH-)tilsat. Når du har fundet den, finder du rumfanget af OH- ved at dividere med koncentrationen.


Skriv et svar til: Stofmængden af H+ og OH- i en opløsning skal tilsammen give pH 5,5. Hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.