Matematik
Integration ved substitution / partiel integration
Jeg tror ikke helt at jeg har forstået hvornår man bruger den ene og hvornår man bruger den anden. Jeg sidder og forsøger at lave forskellige øvelse og jeg kommer bare ikke frem til den rigtige løsning.
Er der en nem måde at huske hvornår man bruge substitution og hvornår man bruger partiel?
skal jeg skrive nogle af øvelserne ind så i kan se hvad de er for nogen, der er bare mange af dem, derfor jeg ikke har gjort det med det samme.
Svar #1
24. maj 2010 af Jerslev (Slettet)
#0: Partiel integration skal du bruge, når du skal integrere et produkt af to funktioner, der hver især er integrable.
Integration ved substitution skal du bruge, når du skal integrere en funktion, der umiddelbart ikke kan integreres - ved kløgtigt variabelskift kan funktionen findes på en form, der kan integreres.
Partiel integration er rimelig ligetil, men integration ved substitution er en kunst.
Prøv at skrive nogle af opgaverne ind sammen med dit bud på, hvilken metode du skal bruge (lad i første omgang være med at løse opgaverne). Husk at prøve uden lommeregner. :)
Svar #2
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
∫20(x+1)(x2+2x+2)dx <--- gættede på partiel men kommer frem til 8 hvor det vist skal give 20. Bruger skam kun lommeregner til at tjekke om jeg har regnet rigtig og indtil videre har jeg ikke ramt en eneste korrekt =/
∫3sin(x+2) dx <--- substitution? t= x+2?
∫cos x√2sinx dx <---- subsitution med t= 2 sin(x)
∫201ln(x) dx = [x*lnx-x]201 ??
∫31ln(x)*x2dx <--- aner det ikke! partiel højst sandsynligt..
Svar #3
24. maj 2010 af Jerslev (Slettet)
#2:
1) Partiel, ja.
2) Substitution med t=x+2, ja.
3) Tag kvadratrodstegnet udenfor parantes og brug substitution t=sin(x).
4) Partiel, ja.
Du kan jo godt selv. :)
Svar #4
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
1) nu prøver jeg at regne igen, for som nævnt tidligere får jeg 8 og det skal give 24 =/
3) hvis du sætter t= sin(x), hvad er så f(x)? cos(x)?
Svar #5
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
1) nu prøver jeg at regne igen,
∫20(x+1) (x2+2x+2) = [(0.5x2+x)(x2+2x+2]20 - ∫20 (x+1)(2x+2)dx = [(0.5x2+x)(x2+2x+2)]20 - [(0.5x2+x)(x2+2x)]20
så sætter jeg grænserne ind istedet for x og jeg får:
40-32 = 8
Lommeregneren får det til 24 =/
Svar #7
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
hvorfor har du valgt at g(x) = x+1 og f(x) = (x2+2x+2)
er der en regel for det?
Svar #10
24. maj 2010 af mathon
#6 fås lettere ved at gange ind
0∫2(x+1)(x2+2x+2)dx
∫(x+1)(x2+2x+2)dx = ∫(x3+2x2+2x+x2+2x+2)dx = ∫(x3+3x2+4x+2)dx = (1/4)x4+x3+2x2+2x+k
0∫2(x+1)(x2+2x+2)dx = [(1/4)x4+x3+2x2+2x]02 = (1/4)·24+23+2·22+2·2 = 4+8+8+4 = 24
Svar #12
24. maj 2010 af bkacky (Slettet)
#9 forstår jeg slet ikke.... du regner dig frem til fjernelse af intergraltegnet og så sætte du nye intergral på som du også regner væk?? farede fuldstændig vild halvvejes.. men super godt svar de andre
Svar #13
24. maj 2010 af mathon
sådan foregår partiel integration jo netop:
∫f(x)·g(x)dx = F(x)·g(x) - ∫F(x)·g'(x)dx
som er
den ene funktion integreret gange den anden funktion urørt
minus integralet af den fundne stamfunktion urørt gange den anden funktion differentieret
..................
∫x2dx = (1/3)·x3 (uden konstant)
ln'(x) = 1/x = x-1
Skriv et svar til: Integration ved substitution / partiel integration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
