Kemi

FORMELLE KONCENTRATION

25. maj 2010 af Van der Vaart (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en vandig opløsning måles Na2SO3 's pH til = 10,1 

Beregn den formelle koncentration af Na2SO3  -  Kb = 1,78*10^-7 M

hvad gør jeg ? ingen ide


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2010 af borupz (Slettet)

der er muligvis en nemmere måde, men jeg ville gøre følgende

pH=10,01, dvs vi kan finde [H3O+] ved at bruge pH=-log[H3O+]

[H3O+]=7,94328*10^-11M

ved at bruge formlen for vands ionprodukt kan du finde [OH-]

Kv=[H3O+]*[OH-]<=>1,01*10^-14M^2=[H3O+]*[OH-]    => [OH-]=0,000127M

1,01*10^-14M^2 = vands ionprodukt ved 25 grader C

nu kan vi bruge

Kb=[OH-]^2/(c(base)-[OH-])

1,78*10^-7=(0,000127M)^2/(c(base)-0,000127M)      => c(base)=0,090739M


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2010 af Inkognito (Slettet)

Hejsa!

Da Kb=1,78*10-7M er basen en svag base. Man kan derfor (med meget god tilnærmelse) bruge

pOH=1/2*(pKb-log(cb))

pOH og pKb kan findes ved

pH+pOH=14 (ved 25 C)

pKb=-log(Kb)

Så bliver resultatet

cb=0,089M

Det passer fint med svar #1 (men måske lidt mere overskueligt).


Svar #3
26. maj 2010 af Van der Vaart (Slettet)

 Mange tak for de gode svar !! :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2010 af borupz (Slettet)

super man lige fik et andet syn, på hvordan den kan regnes :)

Ved at bruge pOH=1/2*(pKb-log(cb)) er det bare meget vigtigt, at man siger, at man har en svag base (har vi hvert fald lært)


Skriv et svar til: FORMELLE KONCENTRATION

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.