Fysik

Opdrift og rumfang

25. maj 2010 af Renini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Skal have lavet denne opgave:

En granstamme flyder på vandet. Granstammen har rumfanget 2,4 m3.

a. Beregn opdriften på granstammen. Densiteten af gran er 0,65*103 kg/m3.

b. Beregn rumfanget af den del af granstammen, som er nedsænket i vandet.

c. Hvor stor en brøkdel af granstammen er nedsænket i vandet?

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Når stammen flyder, er opdriften præcis lig med (og modsat rettet) tyngdekraften på stammen.

b) Granstammen fortrænger præcis så meget vand, hvis tyngde ophæver tyngden af stammen. Hvis granstammen har densitet ρ(gran) og vand har densitet ρ(vand), gælder der

V(fortrængt)·ρ(vand) = m(gran) = V(gran)·ρ(gran) ,

hvoraf V(fortrængt) kan findes.

c) Den nedsænkede brøkdel er da

V(fortrængt)/V(gran) = ρ(gran)/ρ(vand) = 0,65 = 65% .


Svar #2
25. maj 2010 af Renini (Slettet)

a) Så opdriften er 15319,2 N ?

b) Jeg forstår ikke din forklaring? Og er V(fortrængt) = 1,56 m^3 ?

c) Ok


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opdriften er lig med tyngden af granstammen, altså

m(gran)·g = V(gran)·ρ(gran)·g = 2,4·0,65·103·9,82 N = 15319,2 N (korrekt).

b) Med V(fortrængt) kaldte jeg det fortrængte volumen af vand. Tyngden af den fortrængte vandmængde er lig med tyngden på granstammen, så

V(fortrængt)·ρ(vand)·g = m(gran)·g = V(gran)·ρ(gran)·g , og dermed

V(fortrængt) = V(gran)·ρ(gran)/ρ(vand) = 0,65·V(gran) = 0,65·2,4m3 = 1,625m3


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2010 af mathon

det samme
skrevet lidt anderledes

for et legeme, der flyder på en væske
gælder

                  tyngden af den fortrængte væskemængde = opdriften = tyngden af legemet

                                      Vunder·ρvand·g                          =                 V·ρgran·g

                                                                         Vunder    =   (ρgran/·ρvand)·V

                                                                        Vunder/V  =  0,65 = 65%


Skriv et svar til: Opdrift og rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.