Matematik

Beregning af nulpunkt og ekstrem- Haster!

15. juni 2010 af SasjaJ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal beregne nulpunkter og ekstrempunkter ,

Uden at aflæse på grafen, hvordan gøres det?

Er er nogle formler?

Mvh Sasja Jensen

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2010 af CH253 (Slettet)

Nulpunkter finder du ved at løse f(x)=0 og lokale ekstrema ved at løse f '(x)=0 og derefter lave fortegnsanalyse omkring punkterne for at sikre at der er tale om et maksimum eller minimum og ikke en vendetangent..


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2010 af mathon

Ja

        nulpunkt(er)
                                        for       f(x) = 0

        ekstremapunkter
                                        for       f '(x) = 0   samt undersøgelse af monotoniforhold
 


                               


Svar #3
15. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

Ok, dvs. at med nulpunkterne skal jeg læse f(x)=o , finde a,b,c, og derefter diskriminanten. Og så sætte det hele ind i nulpunkts formlen: x=-b+-(kvadratrod)d / 2a

og så får jeg de to nulpunkter.
Har jeg forstået det rigtigt?

Og ved ekstrempunkterne: skal jeg løse f'(x) . Dvs jeg skal dobbeltmærke den?

Og derefter en fortegnsanalyse? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2010 af NejTilSvampe

 #3 - Det afhænger jo af om du snakker om andengradspolynomier.

For 2. grads polynomier så finder du nulpunkterne ved  x= -b+-√d /2a   som du selv siger, men det gælder jo KUN 2.grads polynomier.

Og nej du skal ikke "dobbeltmærke" den.


Svar #5
15. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

Okay. Tak,

Men nej det er ikke et andengradspolynomium, men en tredjegrads.

Hvad kan jeg så gøre?

Hjælp

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Er det et specielt 3.-gradspolynomium, du betragter? Hvis konstantleddet er 0, er x=0 en rod i polynomiet, og ved hjælp af nulreglen for et produkt kan ligningen reduceres til en 2.-gradsligning.

Rødderne i det generelle 3.-gradspolynomium kan findes ved brug af nogle ret komplicerede formler, der involverer komplekse tal.


Svar #7
15. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

#6

Den lyder sådan:

f(x)=x^3-4x^2-11x+30


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Her ser man, med lidt gætteri og fordi produktet af de tre rødder skal være -30, at -3 er en rod i polynomiet. Vi kan derfor skrive

f(x) = x3 - 4x2 - 11x + 30 = (x+3)(x2 - 7x + 10) .

Ligningen f(x) = 0 reduceres da ved hjælp af nulreglen for et produkt til

x+3 = 0 eller x2 - 7x + 10 = 0 .

Den sidste ligning har klart rødderne x = 2 og x = 5 , og den første ligning har roden x = -3 .


Svar #9
15. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

Lige hurtig for at spørge : Hvor kom -30 og -3 fra?

Og denne metode er til at beregne nulpunkterne ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Konstantleddet i det oprindelige 3.-gradspolynomium er 30. I et 3.-gradspolynomium gælder der, at produktet af de 3 rødder er minus konstantleddet, så r1·r2·r3 = -30 . Så så jeg på hvilke hele tal, der går op i 30 og prøvede efter, om 3 eller -3 skulle være en rod, og det viste sig, at -3 er en rod i polynomiet.

Ja, indlægget drejede sig her om at finde rødderne i polynomiet.


Svar #11
15. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

Okay, tak skal du have.

Kan du hjælpe med nulpunkterne og ekstrempunkterne indenfor 3-gradspolynomier? 

For det er dem, der driller mig.

På forhånd tak.

-Sasja Jensen


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Jo, du er da velkommen til at forespørge om andre polynomier.

Nulpunkterne for et 3.-gradspolynomium findes ofte ved at gætte en af rødderne og så løse det resulterende 2.-gradspolynomium ved den sædvanlige løsningsformel for 2.-gradspolynomier.

Ekstremalpunkterne findes ved at løse ligningen f'(x) = 0. Hvis f(x) er et 3.-gradspolynomium, er differentialkvotienten f'(x) jo et polynomium af grad højst 2, så ligningen f'(x) = 0 skulle ikke volde nogen problemer.


Svar #13
16. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

Dvs, med nulpunkterne kan  jeg starte som du forklarede. Det med de 3 rødder, og derefter løse den ved at bruge formlen: x= -b+-√d /2a

Ekstramapunkterne:

f(x) = x^3 - 4x^2 - 11x + 30 

f'(x) = 3x^2 - 8x - 11

3x-^2-8x-11=0

Er jeg godt på vej?


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det går den rigtige vej. Måske du kan se, at x = -1 er rod i den sidste ligning?


Svar #15
16. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)


 

Ekstramapunkterne:

f(x) = x^3 - 4x^2 - 11x + 30

f'(x) = 3x^2 - 8x - 11

3x^2-8x-11=0 <---(0-reglen, ikke sandt?)

Opdeler den i to:

3x^2=0

-8x-11=0


 

Eller nu er jeg ved at rode i det igen,.

For på skitsen, der skærer grafen x-aksen 3 gange.


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15

Du skal løse ligningen

3x2 - 8x -11 = 0

Det er en 2.-gradsligning. Du kan ikke begynde at blande nul-reglen for et produkt ind, før du har et produkt.

Beregn først diskriminanten for 2-gradsligningen og brug så formlen for rødderne i 2-gradsligningen.


Svar #17
16. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

3x^2 - 8x -11 = 0

a=6

b=-8

c=-11

d=b^2-4ac=(-8)^2-4*6*-11=328

x= -b+-√d /2a=-(-8)+-328/12=

x1= 9,51

x2:= 6,49 

Rigtigt regnet ud?


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er ikke rigtigt. Vi får

a = 3
b = -8
c = -11

d = b2 - 4ac = (-8)2 -4·3·(-11) = 64 + 132 = 196 = 142 , så

x = (8±14)/6 ⇒ x = -1 eller x = 11/3 .

Jeg antydede i #14, at x = -1 er en rod .


Svar #19
16. juni 2010 af SasjaJ (Slettet)

Vil det side at -1 er en af nulpunkterne? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, -1 er et af nulpunkterne for f'(x) . Vi finder nulpunkterne for f'(x) for at finde ekstremalpunkterne for den oprindelige funktion f(x).


Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.