Matematik

integral ved substitution

28. august 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Jeg skal bestemme følgendeto ubestemte integraler vha substitution

a) ∫x/√(x-1) dx            og x^2/√(3x+2)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2010 af Economist (Slettet)

Jamen, så regn dem dog ud?


Svar #2
28. august 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Øhm tak for tippet, men jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal gå til dem?

Jeg ville søtte t= (x-1) og dx til dt/1 - dvs det giver 1/1 * 1 er det punkt 1 rigtigt og punkt 2 substitution?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2010 af Economist (Slettet)

Nå, du vil bare have et råd. Det kunne du jo bare have sagt, det lød som om, du ville have os til at regne dem for dig.

Du får intet ud af at substituere, den indre funktion differentieret forkorter ikke nok væk. Du må i gang med partiel integration.

Husk dine potensregler og indse, at

∫x/√(x-1)dx=∫x*(x-1)-1/2dx

hvorefter du nok selv kan omskrive den anden. Partiel integration it is then!


Svar #4
29. august 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Nej nej da- skulle jo gerne forstå det:)

Okay, men nu lyder opgaven at det skal være ved substitution?Men hvis det andet giver mere mening så er det vel vejen: forstår dog ikke hvorfor du opløfter i -1/2 , er der fordi der divideres med x-1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2010 af Economist (Slettet)

Jeg skulle nok ikke have svaret i går efter en laaang og turbulent tur med DSB. Prøv bare at substituere, se hvordan det går:

t=x-1, dt/dx=1 således at dx=dt

i den første, så er du hjulpet lidt på vej.

Jeg omskrev bare funktionen, det vil nu nok stadig være en god idé, idet du nok ikke går og husker på, hvad integralet af √x er. √x=x1/2 og 1/√x=x-1/2.


Svar #6
30. august 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Tak. Er det korrekt at det så vil blive ∫x/√t * dt/1 : men jeg skulle jo gerne have fjernet x. Jeg kan godt sedin løsning med at opløfte i 1/2, men det er vel t som skal det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2010 af mathon

a)
   integration med kombineret substitution og partiel integration

Vedhæftet fil:integral_94.doc

Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2010 af mathon

b)
    integration med kombineret substitution og partiel integration

Vedhæftet fil:integral_95.doc

Skriv et svar til: integral ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.