Kemi

Formel og aktuel koncentration for ammoniak

26. september 2010 af KapperB (Slettet)

Hej alle

Jeg sidder med en opgave der lyder

En 20 vægt% ammoniakopløsning har massefylden 0,923 g/cm^3. Ammoniumionens pKs er 9.25.

Hvad er den formelle koncentration af ammoniak? hvad er den aktuelle koncentration af ammoniak og ammoniumioner? Hvad er opløsniingens pH.

Jeg har prøvet at finde den formelle koncentration vha.:

c= (p/100) * d/M

hvor p = 20, d = 0,923g/cm^3 og M=17,03 g/mol

jeg får så

c= 0,01 g/cm^3

men gør der nogen forskel at c ikke bliver g/mL? Og hvordan kommer jeg videre med den aktuelle koncentration, kan jeg overhovedet gøre som jeg har gjort? Jeg er som i nok kan se temmelig forvirret så håber på lidt hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2010 af mathon

                       c = 0,20·(923 g/L)/(17,03 g/mol) ≈ 10,8 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2010 af mathon

                                                      NH3 (aq)  +  H2(l)   <--->   NH4+ (aq)  +   OH- (aq)    
koncentrationer i mol/L:               (1-α)·c                                 α·c               α·c               α er protolysegraden

hvoraf
i følge Ostwalds fortyndingslov  

                                                                    (α·c)2 / ((1-α)·c) = Kb = 10pKs-14 = 109,25-14 = 1,78·10-5

             som reduceres til
                                                                     c·α2 + Kb·α - Kb = 0

             hvoraf                                             10,84·α2 + (1,78·10-5)·α - (1,78·10-5) = 0      0<α<1                                                                              

                                                                      α ≈ 0,0013

                                                    [NH3] = (1-α)·c = (1-0,0013)·(10,84 M) = 10,83 M


Svar #3
26. september 2010 af KapperB (Slettet)

Tak for svaret, det hjælper når det er så dejlig overskueligt sat op ;) men hvordan kommer jeg så videre med pH beregningen herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2010 af mathon

                                                                                         [OH- ] = α·c = 0,0013·(10,84 M) = 0,0141 M

                                                                                         pOH = -log(0,0141) = 1,9

                              ved 25ºC                                             pH = 14 - pOH = 14 - 1,9 = 12,1


Skriv et svar til: Formel og aktuel koncentration for ammoniak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.