Matematik

Hurtig hjælp til 1.g mat

05. april 2005 af madsing (Slettet)
Hej

Jeg lærte i går om en regel til at finde rødder, nemlig t=x^2.

Jeg har nu fået denne ligningn, men hvordan finder jeg rødderne når jeg ikke kan bruge ovenstående regel..???

f(x)=x^3+5x^2

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2005 af Allan Hansen (Slettet)

Du kan se at du kan sætte t ind i grafen for x^2, da t=x^2.
Derefter kan du sætte t uden for parentesen, så

f(x)=x^2(x+5)

derefter benytter du nulreglen så

x=0 v x=-5.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. april 2005 af Allan Hansen (Slettet)

du kan se at

f(x)=x^2(x+5) er det samme som
f(x)=t(x+5), da t=x^2.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2005 af Allan Hansen (Slettet)

Ups undskyld! misforstod spørgsmålet.

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2005 af Allan Hansen (Slettet)

men hvorfor vil du bruge en anden metode?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. april 2005 af Allan Hansen (Slettet)

Du kan for eksemple benytte polynomiers brøk (men det er en ret krævende metode (regnemæssigt)).

Ellers kan du bare gætte brøkerne, da du ved at f(x)=x^3+5x^2 max. har 3 løsninger.

Men brug ovenstående metode med t=x^2.

Svar #6
05. april 2005 af madsing (Slettet)

Har forstået det nu...hehe...

Men hvad så hvis den hedder:

f(x)=5x^3-2x^2-3x
Så sætter jeg x^2 uden for en parents...
Men så kan jeg ikke bruge nulreglen, hvad så?



Brugbart svar (0)

Svar #7
05. april 2005 af Duffy

f(x)=5x^3-2x^2-3x =

x*(5*x+3)*(x-1)

...hvoraf ses at rødderne er

x E {0,-3/5,1}


Duffy

Svar #8
05. april 2005 af madsing (Slettet)

Tak...
Men kan den godt løses ved at sætte x^2 udenfor en parents?

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. april 2005 af Duffy

Well, udfør polynomiers division med x^2 så finder du ud af det.


Duffy

Skriv et svar til: Hurtig hjælp til 1.g mat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.