Matematik

løs ligningen

03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

hej allesammen.

hvordan gør jeg hvis jeg skal løse ligningen x^3 - 8x^2 = 0

jeg har regnet ud at jeg skal bruge 0 reglen, men hvordan? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt, at du skal bruge nulreglen. Sæt x2 udenfor en parentes og brug nulreglen på det fremkomne produkt.


Svar #2
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

så den kommer til at hedde x^2 * (x - 8x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, ikke helt. Således: x2·(x-8) = 0

 Brug nu nulreglen for produktet. Et produkt er nul, hvis en eller flere af faktorerne er nul.


Svar #4
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen er det så ikke bare x^2 = 0 og x - 8 = 0 - så x = 8?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt. Nulreglen kan virkelig bruges til at gøre tingene simplere. Der er to løsninger til ligningen.


Svar #6
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

hvordan finder jeg så den anden ligning?


Svar #7
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

løsning, undskyld :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du har de to ligninger x2 = 0 og x - 8 = 0. Løs dem begge to.


Svar #9
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen er det så ikke x = 0 og x = 8? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 -- Jo, det er korrekt.


Svar #11
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

men så er jeg lidt usikker hvis jeg så har en ligning som hedder x^4 = 9x^2

hvordan regner jeg den ud med nulreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Her sættes også den fælles faktor udenfor:

x4 -9x2 = 0, dvs x2·(x2-9) = 0, der så spaltes i de to ligninger x2 = 0 eller x2 = 9 . Der er tre løsninger.


Svar #13
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

så x = 0, x = 9 og x = -9 eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det er x2 der er 9 . Hvilke tal bliver 9, når de kvadreres?


Svar #15
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

3?


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15,

Ja, det er den ene mulighed.


Svar #17
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

er den anden ikke 0? og den sidste 9?


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ligningen x2 = 0 har løsningen x = 0. Løs nu ligningen x2 = 9 . Skriv den som

x2 - 9 = 0 og dernæst via kvadratsætningen  a2 -b2 = (a+b)(a-b) som

(x+3)(x-3) = 0 og brug nu nulreglen en gang mere.


Svar #19
03. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

det forstår jeg ikke,


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#19

Hvad specielt er det, du ikke forstår? Hvordan man kommer fra x2-9=0 til (x+3)(x-3) = 0 ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.