Kemi

Beregne oxoniumion conc ud fra kendt pH

12. oktober 2010 af Rina68 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Jeg sidder her med en opgave hvor jeg ud fra pH skal finde H3O.

Men jeg kan bare ikke huske hvordan man gør det.

Jeg skal beregne hvor mange mL CH3COOH 0,1 M og mL CH3COONa man skal blande for at fremstille 20 mL opløsning med pH 6,5.

Jeg vil mene at jeg derfor skal starte med at finde oxonium ion konc i en blandning med pH 6,5.

Nogen der kan hjælpe mig ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2010 af mathon

hvilken koncentration har
                                               CH3COONa'en


Svar #2
12. oktober 2010 af Rina68 (Slettet)

Den er også 0,1M


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. oktober 2010 af mathon

korresponderende syre-base-par

                       svag syre = CH3COOH (aq)
                       svag base = CH3COO- (aq)

        nb/ns = 10pH - pKs = 106,5 - 4,76 ≈ 55,0

hvoraf
                           nb = 55,0·ns

                           nb / c = 55,0·ns / c                 da koncentrationerne er ækvimolære

                           Vb = 55·Vs

                           Vb / Vs = 55

                           Vb / (Vs+Vb) = 55/56

                           Vb / (20 mL) = 55/56

                           Vb = (55/56)·(20 mL) = 19,6 mL

                           Vs = (1/56)·(20 mL)   =   0,4 mL


Svar #4
12. oktober 2010 af Rina68 (Slettet)

Hvad så hvis man forstiller sig at den ene i stedet er 0,2M?

Hvordan vil det ændre på ovenstående?


Svar #5
12. oktober 2010 af Rina68 (Slettet)

Og hvor kommer de 56 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. oktober 2010 af mathon

                   Vb / Vs = 55 / 1

                   Vb / (Vs+Vb) = 55 / (55+1)


Svar #7
12. oktober 2010 af Rina68 (Slettet)

Hvorfor dividere med 1?


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. oktober 2010 af mathon

        nb/ns = 10pH - pKs = 106,5 - 4,76 ≈ 55,0

hvoraf 
   når
             cb = 0,2 M  og  cs = 0,1 M                        

                (Vb·(0,2 mol/L)) / (Vs·(0,1 mol/L)) = 55,0

                Vb / Vs = 55,0 / 2 = 27,5

                Vb / (Vs+Vb) = 27,5 / 28,5

                Vb / (20 mL) = 27,5 / 28,5

                Vb = (27,5 / 28,5)·(20 mL) = 19,3 mL

                Vs = (1 / 28,5)·(20 mL)      =   0,7 mL


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. oktober 2010 af mathon

        nb/ns = 10pH - pKs = 106,5 - 4,76 ≈ 55,0

hvoraf 
   når
             cb = 0,1 M  og  cs = 0,2 M                        

                (Vb·(0,1 mol/L)) / (Vs·(0,2 mol/L)) = 55,0

                Vb / Vs = 55,0· 2 = 110

                Vb / (Vs+Vb) = 110 / 111

                Vb / (20 mL) = 110 / 111

                Vb = (110 / 111)·(20 mL)  = 19,8 mL

                Vs = (1 / 111)·(20 mL)      =   0,2 mL


Skriv et svar til: Beregne oxoniumion conc ud fra kendt pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.