Matematik

Differentialregning: beregning af sammensat funktion

13. oktober 2010 af Bjarke005 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej

jeg har brug for hjælp til en opgave, som lyder:

Bestem regneforskriften og definitionsmængden for både f °g og g°f (udtales g bolle f)  i hvert af følgende tilfælde

A)            f(x) = 4x +7                 g(x) = x-1

B)              f(x)=2x2-3                  g(x)= √x-5

a) jeg har fået regneforskriften til at være:

(f °g)(x) = f(g(x))

4 * (x-1) +7 = 4x-4+7 = 4x+3. 

Men skal jeg differentiere funktion istedet?? og hvordan finder jeg definitionsmængden???


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du bliver ikke bedt om at differentiere, men du skal finde både f(g(x)) og g(f(x)):

A) f(g(x)) = 4·g(x) + 7 = 4·(x-1) + 7 = 4x + 3

    g(f(x)) = f(x) -1 = 4x + 7 -1 = 4x + 6

Definitionsmængden for en funktion er mængden af de x, for hvilke funktionen er defineret/(kan beregnes) .

Prøv nu med funktionerne i B)


Svar #2
13. oktober 2010 af Bjarke005 (Slettet)

B)

f(g(x)) = 2·(√x-5)2 - 3  

g(f(x)) = (√2x2-3) -5 

men hvordan finder jeg så definitionsmængden??   


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal være lidt mere omhyggelig med parenteser:

g(f(x)) = √(f(x)) - 5 = √(2x2-3) - 5

Til bestemmelse af definitionsmængderne for fοg og gοf skal man se på, for hvilke x forskrifterne har mening. Et vink er her, at vi ikke kan tage kvadratroden af et negativt tal.


Svar #4
13. oktober 2010 af Bjarke005 (Slettet)

Dvs. jeg prøvede først at sætte forskellige x værdier ind i funktion √(2x2-3) og jeg fandt ud af at Dm(g0f) = alle realle tal undtagen [-1.22 ; 1,22].

Men er der ikke en udregning til en mere præcis værdi??  fx. fandt jeg ud af at

√(2x2-3) = 0

2x2-3 = 0

2x2 = 3

x2 = 1,5

x = 1,224744871 (og det er værdien som giver 0 i ligningen)

kan jeg godt gøre det på denne måde??


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du er inde på det rigtige. Argumentet til kvadratroden skal være ≥ 0, så du skal løse uligheden

2x2 -3 ≥ 0 , eller x2 ≥ 3/2 . Man løser en sådan ulighed ved at løse den tilsvarende 2.-gradsligning, som du delvist gjorde det i #4 . Der er to rødder i ligningen, nemlig ±√(3/2) . Polynomiet er ≥ 0, når x ≤ -√(3/2) eller når x ≥ √(3/2) .


Svar #6
13. oktober 2010 af Bjarke005 (Slettet)

tak :) der er bare sådan at jeg kan godt få min ligning til at blive x ≥ √(3/2); 

2x2-3 ≥ 0 =

2x2 ≥ 3 =

x2 ≥  2/3

x ≥ √(3/2);

men hvordan få du x ≤ -√(3/2) ??

mit forsøg er at:

2x2-3 ≥ 0 = 

-3 ≤ -2x

-3/2 ≤ x

 √(-3/2) ≤ x  

-√(3/2) ≤ x

(er meget i tvivl om det er rigtigt)


Skriv et svar til: Differentialregning: beregning af sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.