Fysik

krafter i cirkelbevægelse

14. oktober 2010 af teamwork (Slettet)

hvorfor er den opadrettede kraft på vej op i en cirkelbevægelse mindre end den nedadrettede tyngdekraft. og større på vej op.

jeg har læst at det er sådan her, men jeg forstår ikke hvorfor


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Prøv lige at forklare det lidt tydeligere.


Svar #2
14. oktober 2010 af teamwork (Slettet)

hvis jeg sidder på en vægt i en gynge der har en cirkelbevægelse, så vil min vægt i toppen åbenbart være 0, og i bunden være det dobbelte. det har min lærer i hvertfald sagt. han sagde at tyngdekræften er den samme i top og bund, og den samlede kraft er også den samme i top og bund.

kraften fra sædet som jeg sidder på vil være dobbelt så stor som tyngekræften og den samlede kræft

men jeg forstår ikke rigtig hvad der gør at vægten er 0 i toppen og dobbelt i bunden


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

du slynges altså rundt i en lodret cirkelbevægelse med konstant hastighed v, og den hastighed er lige tilpas stor til at du ikke falder ud af stolen i toppunktet. Cirkelbevægelsen giver dig en acceleration ac som er rettet udad fra centrum.

Da du i toppen ikke falder ud af stolen må betyde at summen af kræfterne (og dermed accelerationerne) er lig med 0.

i top:  -g + ac = 0   ( tyngdeaccelerationen peger nedad derfor -g.)  => ac = g

I bunden peger de to accelerationer samme vej, nedad, så summen nu bliver ac +g = g + g = 2g.  du føler altså som om du vejer det dobbelte.


Svar #4
14. oktober 2010 af teamwork (Slettet)

nu er jeg helt forvirret fordi opgaven lyder :

Ballongyngen
Data: Radius r = 7,5 m. Omløbstid T = 15 sek.
a) Beregn accelerationen, når omløbstiden er 15 sekunder.

den har jeg fået til 1,3m/s^2

b) Hvor meget mere ville en badevægt vise i bunden end i toppen?
 

 Hjælp: a) Argumenter for, at Fvægt = Fcen + Ft i bunden, hvor Ft = m · g og Fcen = v2/r . b) Argumenter for, at Fvægt = Ft - Fcen i toppen.
 

hvad skal jeg gøre, hva er sammenhængen i alt det her


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

ac = 1,3m/s2    Fcen  = m*ac       Ft = m*g

I toppen  peger tyngdekraften nedad og centripetal kraften opad   summen bliver Fvægt,top = Ft - Fcen

I bunden peger begge kræfter nedad så summen bliver Fvægt,bund = Ft + Fcen           Fvægt peger nedad

b) forhold = Fvægt,bund/Fvægt,top = (Ft + Fcen)/(Ft-Fcen)  =  (g+ac)/(g-ac)   udregn og lav evt om til %.

opgaven hænger ikke helt sammen med det som din lærer har sagt, men sådan er der så meget.


Skriv et svar til: krafter i cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.