Kemi

beregn pH ud fra opløselighed

29. oktober 2010 af Emma1991 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal beregne den forventede pH i opløsningen af mg(OH)2, jeg ved at opløselighedsproduktet er : 5.47*10^-12 M^3

jeg aner ikke hvor jeg skal starte... Jeg ved blot at pH vil være basisk, og svag. hvilket jeg ser ud fra OH. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2010 af mathon

hvis opløsningen er mættet
har  du
        når s er opløseligheden i mol/L    (solubility)
 

                                                                       Mg(OH)2 (s)  +  H2O (l)  <--->   Mg2+(aq)  +  2OH-(aq)
 koncentrationer i mol/L:                                      s                                         s                 2s

 

ligevægtsloven
                                                                      [Mg2+] • [OH- ]2 = 5,47·10-12 M3
hvoraf
                                                                         s       •  (2s)2  = 5,47·10-12 M3         s>0

                                                                         4s3 = 5,47·10-12 M3

                                                                         s = ((5,47·10-12 M3) / 4)1/3 = 1,11·10-4 M

hvorfor
                                                                         [OH- ] = 2·s = 2·(1,11·10-4 M) = 2,22·10-4 M

                                                                         pOH = -log([OH- ]) = -log(2,22·10-4) = 3,65

                                   ved 25ºC
                                                                         pH = 14 - pOH = 14 - 3,65 = 10,35
                                           


 


Skriv et svar til: beregn pH ud fra opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.