Kemi

Beregn ph

06. november 2010 af Rina68 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

jeg skal beregne pH i 0,25 M Na3PO4, hvor jeg også skal tegne et Bjerringdiagram og herefter beregne [PO4].

Tror jeg er gået lidt galt med det diagram.

Når jeg tegner den har jeg tre linjer, en for hver PKs værdi for H3PO4.

Jeg har altid lært at man fylder på fra højre side. Det vil sige at jeg ender med en estimeret pH på ca. 1,1?

Men det er vel en base....

Hvordan aflæser jeg den så på et Bjerringdiagram?

Og hvordan beregner jeg så pH?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2010 af mathon

pH i 0,25 M Na3PO4

PO43- er base med pKb = 1,33 dvs en middelstærk base

hvorfor

                  pOH = -log((-Kb+√(Kb2+4·Kb·cb))/2)

                  pOH = -log((-1,33+√(1,332+4·1,33·0,25))/2) = 0,67

                  pH = 14 - 0,67 = 13,33


Svar #2
06. november 2010 af Rina68 (Slettet)

Lyder meget logisk.

Men den metode har vi ikke brugt i klassen?

Vi har fået af vide at det skal kunne aflæses fra et Bjerrumdiagram.

Ved du hvordan jeg aflæser det derfra?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2010 af exutu (Slettet)

Du kan se at PO3- har en pKb på 1,33 hvilket giver ved [S]/[B]=1 giver en pH på ca. 12,67... derved vil det formentligt være en basisk opløsning...dette er dog et meget groft estimat


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. november 2010 af mathon

Bjerrumdiagram

når
           x er syredecimalbrøken
og
          (1-x) =er basedecimalbrøken

har du

                                 pH(x) = pKs3 + log((1-x)/x)     0<x<1

                                 pH(x) = pKs2 + log((1-x)/x)     0<x<1

                                 pH(x) = pKs1 + log((1-x)/x)     0<x<1                     til indtegning af Bjerrumdiagrammet

pKs1 = 2,12
pKs2 = 7,21
pKs3 = 12,67
                                

                   
     


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. november 2010 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:Bjerrumdiagrammer.doc

Skriv et svar til: Beregn ph

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.