Fysik

Nogle der kan fortælle om dette er rigtig?:)

07. november 2010 af monalise (Slettet) - Niveau: B-niveau

185. Et batteri med en hvilespænding på 4,5 V og en indre modstand på 2,0 Ω forbindes med en pære, hvor glødetrådens resistans er 5,0 Ω.
Hvad bliver strømstyrken i kredsløbet? Hvor stor effekt afsættes i pæren?


U=R·I→I=U/R
I=(4,5 V)/(2,0Ω+5,0Ω)=0,64 A
P=U/I=4,5V/0,64A=2.1W

ER dette gjort rigtig?


Hvad er nytteværdien?
 

- og hvilken formel skal jeg bruge her?

Lidt hjælp kunne bare være rigtig dejligt:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2010 af peter lind

P = U*I ikke U/I. Hvis du bruger en spænding på 4,5 V får du den energi, der afleveres af batteriet totalt, ikke den, der afsættes i pæren. Der afsættes også energi i form af varme i den indre modstand. Effektem i pæren er Upære*I = Rpære*I2


Svar #2
07. november 2010 af monalise (Slettet)

Mange tak.

Kan du så fortalle mig hvordan jeg beregner nyttevirkningen?:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2010 af peter lind

nyttevirkning = Ppære/Ptotal


Svar #4
07. november 2010 af monalise (Slettet)

hmm er det så 7Ω·(0,64)^2=2,86 W

nyttevirkning = 2,86 W / 0,64A = 4,46?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2010 af peter lind

Nytteværdien er effekten af pæren delt med totaleffekten


Svar #6
07. november 2010 af monalise (Slettet)

Hvad er min totaleffekt så?:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2010 af peter lind

Det er den du har udregnet i #0


Svar #8
07. november 2010 af monalise (Slettet)

Så det er 0,64 divideret med hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. november 2010 af peter lind

De 0,64 A er strømstyrken ikke effekten. Effekten er U*I = R*I2


Svar #10
07. november 2010 af monalise (Slettet)

Okay, så er det 2,88 divideret med hvad?:)


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. november 2010 af peter lind

Effekten er U*I = R*I2. Effekten skal så udregnes for henholdsvis pære og og totaleffekten. Del de 2 tal med hinanden og du har nyttevirkningen.


Svar #12
07. november 2010 af monalise (Slettet)

Vil du ikke være sød at skrive tallene så jeg er helt sikker?:)


Svar #13
07. november 2010 af monalise (Slettet)

Det er træls at være så tæt på, og så alligevel ikke kan få det til at passe...


Skriv et svar til: Nogle der kan fortælle om dette er rigtig?:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.