Fysik

et lille simpelt spørgsmål

11. november 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Jeg har en tendens til at forvirre mig selv i fysik nogle gange. Denne gang er problemet, at jeg i en opgave har fået en formel for aktiviteten som funktion af tiden og blevet bedt om at finde antallet af kerner der er henfaldet inden for et vist tidsrum. Jeg kan se, at dette må være lig arealet under grafen dvs. integralet under funktion i tidsrummet. 
Men jeg har tidligere lært, at aktiviteten er lig:
A(t) = -N(t)
Så hvordan kan det være N(t) her er lig:
integralet(A(t))?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2010 af chr42 (Slettet)

Det er fordi din formel ikke er helt korrekt.

A=dN/dt=kN, dvs. at antallet af henfald er integralet af aktiviteten mht. tiden, som du også skriver.


Svar #2
11. november 2010 af aaaa202 (Slettet)

 I min fysikbog står der altså at:
A = -dN/dt og det er vel også mest logisk, for aktiviteten kan jo ikke være negativ og da N(t) er en aftagende funktion, vil dN/dt være negativ - correct me if im wrong 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2010 af chr42 (Slettet)

Jeg er ikke så god til at huske fortegn - du har fuldstændig ret:-)


Svar #4
11. november 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Jamen så er det jo status quo. Hvordan kan antallet af henfald være:
integ(A) i min opgave, når:
A = -dN/dt


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2010 af chr42 (Slettet)

Fordi aktiviteten er antallet af kerner differentieret. Når du integrerer har du int(A) på venstre side og N på højre og så et fortegn, som jeg ikke helt kan overskue på denne tid af dagen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2010 af TwoStates (Slettet)

 Hvis:

A = -dN/dt,
så rykker du dt over på venstre side og får:

A*dt = -dN

Integrerer du nu A mht. t, ja, så ophæver du jo d'et, hvis man kan sige det på den måde, på højre side, og N står alene.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2010 af mathon

              A = k·N

              t1t2 Adt = k·t1t2 Ndt = k·(-1/k)·(N(t2)-N(t1)) = -(N(t2)-N(t1)) = N(t1)-N(t2) = ΔN

hvoraf

                t1t2 Adt = ΔN

               


Skriv et svar til: et lille simpelt spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.