Matematik

3. gradspolynomium

22. november 2010 af himstergims - Niveau: B-niveau

Hvordan skal det her udregens?
 

f(x) = a*(x-4)(x-4)(x-6)

Altså hvordan ganger man de 3 parenteser ud?

På forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Først (x-4) * (x-4) = (x-4)^2  Brug kvadratsætningen.

Gang derefter med den sidste parentes

Og endelig ganges det hele med a


Svar #2
22. november 2010 af himstergims

Jeg kan ikke få det til at passe:

3. gradspolyniomium
f(0) = -7
Rødderne: 4, 4 og 6
 

-7 = a *(0, -4) (0, -4) (0, -6)
-7 = a (-4) (-4) (-6)
a = 7 / (-96)
 

(x-4)*(x-4) * (x-6)
(x-4)^2 * (x - 6)
(x^3 - 6x - 4x^2 -96)
a * (x^3 - 6x - 4x^2 -96)
7 / (-96) * (x^3 - 6x - 4x^2 -96)
(x^3 - 22x - 96)

Hvis man faktoriserer det, så skulle det gerne give rødderne, men det gør det ikke:

factor (x^3 - 22x - 96) = x^3 - 22x - 96

Efter faktoriseringen skulle der have stået = (x-4)(x-4)(x-6)

Jeg kan virkelig bare ikke få det til at passe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2010 af badooo (Slettet)

Utroligt rodet.. adskil det med =-tegn istedet. Men helt præcist hvad er det du forsøger?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2010 af NejTilSvampe

argh, brug din grafregner til at "expand".


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Vi har

(x-4)(x-4)(x-6) = (x-4)2(x-6) = (x2 -8x +16)(x-6) = x3 -8x2 +16x -6x2 +48x -96

                         = x3 -14x2 +64x -96

Dette kan så ganges med a.


Svar #6
22. november 2010 af himstergims

så det vil sige at x^3 - 14x^2 + 64x - 96 = x^3 - 132x - 96 ?

og tusind tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: 3. gradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.