Matematik

Skæringspunkt mellem to linier.

03. december 2010 af jossiee (Slettet) - Niveau: A-niveau

 To linier i rummet er givet ved: l:(x,y,z)=(3,4,-2)+t(3,-3,11) og m: (x,y,z)=(2,0,6=+s(-1,2-6)

Hvordan finder jeg liniernes skæringspunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2010 af PeterValberg

 du omskriver parameterfremstillingerne til:

l: (x,y,z) = (3+3t, 4-3t, -2+11t)

m: (x,y,z) = (2-s, 2s, 6-6s)

Så sætter du fx x-koordinaterne lig med hinanden og y-koordinaterne lig hinanden

3+3t = 2-s
4-3t = 2s

som du løser som to ligninger med to ubekendte, hvor du finder værdierne for t og s, der opfylder det.

så sætter du t og s ind i de respektive parameterfremstillinger, hvis det giver det samme punkt i begge
er det ensbetydende med at de to rette linjer l og m skærer hinanden i netop dét punkt.

jeg får det til punktet Q(-3, 10, -24) i begge parameterfremstillinger (de skærer altså hinanden i Q)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 kan disse lignnger 3+3t = 2-s, 4-3t = 2s blot solves på lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det kan de muligvis, men læg de to ligninger sammen, så fremkommer en ligning i s alene, der kan løses, hvorved t så findes ved indsættelse af s.


Svar #4
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 s=3+3t+4-3t/2? eller er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2010 af PeterValberg

 #2 ja da (fx TI-nspire)

solve(3+3t=2-s and 4-3t=2s,s,t)

Hvis du bruger TI89 skal der "Tuborgklammer" omkring de variable, der "solves" for

solve(3+3t=2-s and 4-3t=2s,{s,t})

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Nu har jeg skrevet det ind, men den siger Argument error


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2010 af PeterValberg

 hvilken lommeregner bruger du?

og hvad har du helt præcist tastet ind?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 TI-89 titanium 

solve(3+3t=2-s and 4-3t=2s,{s,t})


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2010 af PeterValberg

 okay, jeg har prøvet det samme på min TI89'er og det virker fint, det komma, du bruger, skal være det komma, der sidder ved siden af parenteserne, ikke decimalkommaet (prikket nederst)

jeg siger ikke, at det er det du har gjort, men det kunne jo være en fejlmulighed

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Jeg bruger det komma ved parentesen, men hvad får du s som ligning til samt de to værdier for t?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. december 2010 af PeterValberg

 s = 5 og t = -2 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. december 2010 af PeterValberg

 prøv lige at se vedhæftede billede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:ti89screendump.jpg

Svar #13
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Regner man så punktet ved at gange henholdsvis 5 i parameterfremstilling for s og -2 i parameterfremstillingen for t?


Svar #14
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Jeg har skrevet nøjagtig det samme :s


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. december 2010 af PeterValberg

 ja, du indsætter s = 5 i parameterfremstillingen for m og t = -2 i parameterfremstillingen for l

det skulle gerne give det samme punkt (eller skærer de ikke hinanden)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. december 2010 af PeterValberg

 #14 mærkeligt, det kan jeg ikke forstå ???

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #17
03. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Men du havde fået et punkt, der sagde Q(-3, 10, -24), hvilket jeg ikke kommer frem til. Skal jeg ikke bare gange sådan her: 

-2 gange samtlige led i : (3,-3,11) og det samme med m


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. december 2010 af PeterValberg

t = -2 og s = 5

 l: (x,y,z) = (3+3t, 4-3t, -2+11t) = (3+3·(-2), 4-3·(-2), -2+11·(-2)) = (-3, 10, -24)

m: (x,y,z) = (2-s, 2s, 6-6s) =(2-5, 2·5, 6-6·5) = (-3, 10, -24)

HURRA, samme punkt :-) altså skæringspunktet Q mellem l og m

(Q er bare et navn, jeg har givet punktet)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem to linier.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.