Matematik

Tre trins reglen :-(

06. december 2010 af RuneKK0 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle medstuderende :-)

Jeg har fået stillet til opgave, at bevise tre-trins reglen, ved hjælp af følgende eksempel: 2x2 – 4x + 3

Jeg har da det problem, at jeg ikke fatter en skid af matematik :-( Så er der måske kan hjælpe mig med at bevise dette? Måske i kender et link, hvor tre trins reglen er bevist?

Eller måske i vil bevise f(x) ax^2 + bx + c for mig? :-(

På forhånd tak, Rune! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det vil nok være en fordel for dig at starte med at læse de relevante afsnit i dine bøger. Så vil du også opdage, at tre-trins reglen ikke er en sætning, man kan bevise, men en opskrift til at benytte, når man skal bevise at en forelagt funktion er differentiabel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Det du skal gøre er at kalde f(x)=2x2-4x+3.

1. Udregn f(x+h) altså indsæt 'x+h' på x's plads. Udregn derefter f(x+h)-f(x) og forkort så meget som muligt.

2. Opstil brøken


og forkort igen så meget som muligt.

3. Udregn


Det vil sige du skal se på brøken fra 2, og se hvad der sker når h bliver tæt på 0.

Lav eventuelt det du forstod og spørg igen.


Svar #3
06. december 2010 af RuneKK0 (Slettet)

Mange tak :D Det vil jeg prøve!

Kan det passe, at h = ?x?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2010 af mathon

se


Svar #5
06. december 2010 af RuneKK0 (Slettet)

Det ser lidt forvirrende ud, men tak for det Mathon :-)

Men er jeg helt væk, hvis ?x = h = delta x?

Jeg har skrevet følgende i min opgave. I er meget velkomne til at rette i det:

Trin 1) Opskriv differenskvotienten
Formel for differenskvotienten.: ?f/?x = (f(x+?x)- f(x))/?x


Da jeg vil finde f’(x) for alle x, indsætter jeg nu 2, da det er a, hældningstallet, i min formel: 
--> (f(2+?x)- f(2))/?x


Jeg indsætter nu 2 + ?c i regneforskriften, f(x) = x2
((2+ ?x)^2-4^2)/?x


Trin 2) Reducer differenskvotienten mest mulig
Ved dette trin, starter jeg med at udrenge tællerens(den øverste) parentes (2 ?x)2 efter formlen (a+b)2
?f/?x = (2+2*?x+(?x)^2-4)/?x


Jeg vil nu reducere tælleren
--> (2+?x+(?x)^2)/?x


Jeg vil nu dividere hvert led i tælleren med ?x

--> 2 + ?x


Trin 3) Bestem grænseværdien af differenskvotienten, når ?x ? 0. Grænseværdien vil dermed blive differenskvotienten, f’(x).
?f/?x = 2+?x --> 2 når ? --> 0
-->  f’(2) = 4. Dermed:
-->  f’(x) = x
-->  f’(2 = 4 * 2
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2010 af hvadmeddet (Slettet)

x er ikke lig h. Men derimod er h=Δx, så hvis du er vant til at bruge det symbol, skriver du selvfølgelig bare det i stedet for h alle steder.


Svar #7
06. december 2010 af RuneKK0 (Slettet)

Det var lige præcis det jeg mente ;-) Tror bare ikke computeren, kan kopiere "?".


Svar #8
06. december 2010 af RuneKK0 (Slettet)

Δx


Skriv et svar til: Tre trins reglen :-(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.