Kemi

Titrering - redox reaktion

29. december 2010 af sfjh (Slettet) - Niveau: B-niveau

20,00 mL spildevand som indeholder jern(II)-ioner, Fe2+, bliver titreret med 3,4mL 0,002M kaliumpermanganat opløsning, KMnO4(aq).
Når KMnO4 opløses i vand ser reaktionen således ud:

KMnO4(s) → K+(aq) + MnO4¯(aq) .

Selve titreringsreaktionen se sådan ud:

MnO4¯(aq) + 5 Fe2+(aq) + 8 H+(aq) → Mn2+(aq) + 5 Fe3+(aq) + 4 H2O(l)

Hvor stor en stofmængde af KMnO4 blev der titreret med??n= (0.0034 L) * (0.002 M) ?n= 6.8 * 10-6 mol
Hvad er ækvivalensforholdet mellem Fe2+ og MnO4¯ ??5:1
Hvor stor en stofmængde af Fe2+ er der i spildevandet??(0.02 L) * (nFe) = (0.0034 L) * (0.002 mol/L)?n = 3.4 * 10-5 mol
Hvad er koncentrationen af Fe2+ i spildevandet??c=n/V?c=(3.4*10-5 mol)/(0.002L)?c= 0.0017 M
Hvor mange g KMnO4 blev der brugt ved titreringen??
Hvor mange g Fe var der i spildevandet?

Er det jeg har gjort indtil videre korret? Og er der nogen der vil være sød at hjælpe mig på vej med resten?

På forhånd mange tak! 

 

Brugbart svar (2)

Svar #1
29. december 2010 af mathon

    Det, du indtil videre har gjort, er korrekt.

             Hvor mange g KMnO4:   m = n·M = (6,8·10-6 mol) · (158,03 g/mol) = 0,001075 g

             Hvor mange g Fe            m = n·M = (3,4·10-5 mol) · (55,847 g/mol) = 0,001899 g


Svar #2
29. december 2010 af sfjh (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen!

Kunne du også evt. hjælpe mig med dette spørgsmål?

Beregn pH i 0,0100 M eddikesyre.?pH = 0.5*(4.76 - log0.0100 ) ?pH = 3.38
Beregn derefter [H3O+], [CH3COO-] og [CH3COOH].?[CH3COO-] = [H3O+] = 10-pH = 10-3.38 = 4.17 * 10-4 M?α = [H3O+]/c = (4.167*10-4 M) / (0.0100 M) = 0.042?[CH3COOH] = (1-α)*c = (1-0.042) * (0.001M) = 9.58 * 10-3 M
Beregn dissociationsgraden og ligevægtkonstanten KS.?α = [H3O+]/c = (4.167*10-4 M) / (0.0100 M) = 0.042?Ks = c* (α)2/(1-α) = (0.0100 M) * [(0.042)2/(1-0.042)] = 1.8 *10-5 M
Hvilken koncentration skal en HCl-opløsning have for at den får samme pH-værdi som 0,0100 M eddikesyre??3.38 = -logC?C = 0.00042 M
Husholdningseddike er en 4,8 masse % opløsning af eddikesyre i vand.
Beregn pH (densiteten af væsken er 1,0 g/mL).

Jeg forstår ikke hvad der menes med det sidste spørgsmål.

 

Brugbart svar (4)

Svar #3
29. december 2010 af mathon

Husholdningseddike er en 4,8 masse % opløsning af eddikesyre i vand.
Beregn pH (densiteten af væsken er 1,0 g/mL).

massen af eddikesyreopløsningen
                                      er
                                                   m = V·ρ
heraf
                                      er          0,048·V·ρ       ren eddikesyre
                               
så stofmængden
                                      er          n = m/M =       0,048·V·ρ/M

og den formelle
koncentration
                                     er           cs = n/V = (0,048·V·ρ/M) / V = 0,048·ρ/M = 0,048·(1000 g/L)/(60,05 g/mol)
                                                                                                                                                         = 0,80 M


                                     pH = 0,5·(pKs - log(cs)) = 0,5·(4,76 - log(0,80)) = 2,43


Skriv et svar til: Titrering - redox reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.