Kemi

Formelle stofmængekoncentration

10. januar 2011 af pretty2710 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 En opløsning af MgSO4 * 7H2O , 750mg, i maven med volumen 1,8L.

Jeg skal beregne den formellem koncentrationen af MgSO4. Løsning? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2011 af Lesleyblood (Slettet)

Start med at beregn molarmassen (M) af MgSO4 • 7H2O.

Når du har denne, og kender massen (m) (der i øvrigt skal omskrives fra mg til gram, g), kan du beregne stofmængden vha. formlen:

       n = m/M

Når du har stofmængden, kan du finde stofmængdekoncentrationen (c) vha. formlen:

      c = n/V

hvor n er den stofmængde du har beregnet, og V er rumfanget (i LITTER!!).

Se lige om du ikke kan løse opgaven ved hjælp af mit hint. Skriv, hvis jeg skal uddybe nogle ting.


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. januar 2011 af Lesleyblood (Slettet)

Husk også lige at regne vandmolekylerne i molarmassen. :-)


Svar #3
10. januar 2011 af pretty2710 (Slettet)

 Det er fint, men alt dette vidste jeg godt.

Hvad jeg ikke ved er, hvordan jeg kan beregne stofmængdekoncentrationen af MgSO4 uden de 7H2O, når massen er af det hele. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. januar 2011 af Lesleyblood (Slettet)

Umm... forstår ikke helt, hvad du mener? Det kan du heller ikke, medmindre du ved, hvad m er uden krystalvandet.  


Svar #5
10. januar 2011 af pretty2710 (Slettet)

 Det ved jeg så godt. Jeg kan bare slå begge molar masser op i databogen. 

molar massen af det hele med vand er 276,48g/mol

og uden vand er det 120,36g/mol.

Jeg har selv tænkt på, om man først kan beregne antal mol af det hele med vand, og derefter beregne det samme men med molar massen uden vand og dividere de to, altså i teori:

750mg / 276,48g/mol = x mmol

herefter

750mg / 120,36g/mol = y mmol

Derefter:

x mmol / y mmol = mmol af MgSO4. Men er ikke sikker på at det er rigtigt


Skriv et svar til: Formelle stofmængekoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.