Matematik

Beregn areal af bykerne

12. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Opgave 3.5 lyder sådan:

De tre tre mørke områder inden for voldene udgør Fredericias bykerne.

1) Beregn arealet af Fredericias bykerne.

Målestoksforholdet er: 5,7 cm = 1 km

1,15 cm = 200 meter.

Men mit problem er, at jeg ikke ved hvor de helt præcist mener bykernen ligger!

Her er vedhæftet et billede af kortet over Fredericia:

Vedhæftet fil: 506883.501.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2011 af NejTilSvampe

 forkert billede.


Svar #2
12. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Sorry :)

Her er det rigtige billede:

Vedhæftet fil:Fredericia 001.jpg

Svar #3
12. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Her er et mere præcist billede over Fredericia:

http://peecee.dk/upload/view/144219


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Området inden for den grønne markering består af en kvart cirkel, et rektangel, og en retvinklet trekant. Opmål de relevante størrelser på tegningen og benyt målestoksforholdet til at omregne dem til de virkelige dimensioner. Udregn så de tre del-arealer og læg dem sammen til det samlede areal.


Svar #5
12. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Hej Andersen

Jeg har gjort som du beskrev i #4

Jeg har brugt forholdet 5,7 cm = 1 km

fx målte jeg rektangels længde på papir til at være 6,2 cm og bredden 1,3 cm: Skal jeg så bare sige (6,2*200) + ( 1,3*200) = 1500 m2 . Er det korrekt lavet?

Rektangels areal = 1500 m2

Cirkelareal = 5,72*π = 102/4 = 25,5 ved ikke helt hvordan det skal omregnes nu...

Trekant= 4,3*2/2 = 430 m2

Sammenlagt giver det  m2 ? Men jeg synes nu alligevel det giver et  forkert resultat...


Svar #6
12. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Glem #5

Jeg prøver noget nyt...


Brugbart svar (2)

Svar #7
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis din skala er 5,7 cm → 1 km, er 1 cm → 175,44m

Rektanglets sider er da 6,2cm·175,44m/cm = 1088m og 1,3cm·175,44m/cm = 228m.

Rektanglets areal er da AR = 1088m·228m = 0,248km2

Kvartcirklens areal = πr2/4 = (π/4)·(5,7·175,44m)2 = 0,785km2

Trekantens areal er (1/2)·(4,3·2)·(175,44m)2 = 0,132km2

Samlet areal 1,165km2

Justér eventuelt, hvis jeg ikke fik fat i de rigtige tal fra tegningen.


Svar #8
12. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#6

Jeg tror stadigvæk at arealet er forkert, fordi den næste opgave 3,6 siger: Vis at bykernen udgør ca. 9 % af hele Fredericias areal som er 15 km2

1165 m/ 15000 = 0,07 %

1,15 cm på kortet svarer til 200 meter.

Hvis længden af rektangel er 6,2 cm, kan jeg så ikke gange det med 200?

Hvis ikke jeg tager fejl, så skulle den samlet areal gerne give nær 1350 m2 da det udgør 9 % af 15 000 m2   

men tallene passer simpelthen bare ikke...


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nej, du skal gange med skalaen. Find først hvad 1 cm svarer til nemlig 200m/1,15 =174 m.

Skalaen er altså 174m/1cm . Længder i cm ganges så med 174 for at få den tilsvarende virkelige længde i m.

I øvrigt er 1,165km2/15km2 = 7,8% , så det er da ikke helt ved siden af. Lav en mere omhyggelig opmåling af de relevante dimensioner.


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ved omregning mellem km2 og m2 skal du lige være opmærksom på, at 1km2 = (1000m)2 = 1.000.000m2 .

9% af 15km2 = 1,35km2 = 1.350.000m2 .

Vi fandt med dine opmålte længder 1,165km2 = 1.165.000m2


Svar #11
12. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Så vi mangler 185 m2 endnu, jeg tror at de 7,8 % er det nærmeste vi kan komme.

Jeg har målt det med min lineal og det giver de længder i cm. Forstår bare ikke hvorfor de ikke skriver ca 8 %, når jeg ikke kan komme nærmere med de mål.

Det er typisk skoleopgaver og de dårlige kopier, der bliver taget.

Nu vil jeg gå videre.

Tusind tak for din hjælp Andersen.


Skriv et svar til: Beregn areal af bykerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.