Matematik

Hvordan gøres det?

07. februar 2011 af Binnar (Slettet)

I et parallelogram har diagonalerne længderne 8,64 og 6,92. Desuden danner de en vinkel på 62 grader med hinanden. Bestem siderne i parallelogrammet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2011 af SuneChr

Diagonalerne i et parallelogram halverer hinanden.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis parallelogrammet uspændes af de to vektorer a og b, beskrives de to diagonaler af vektorerne a+b og b-a .

Her kendes |a+b| og |b-a| og desuden kendes vinklen v mellem diagonalerne, dvs

cos(v) = (a+b)•(b-a)/(|a+b||b-a|) = (|b|2 - |a|2) / (|a+b||b-a|) ,

og vi skal bestemme |a| og |b| .

Vi får

|a+b|2 = (a+b)•(a+b) = |a|2 + |b|2 + 2a•b , og

|b-a|2 = (b-a)•(b-a) = |a|2 + |b|2 - 2ab .

Heraf fås

|a|2 + |b|2 = ( |a+b|2 + |b-a|2) / 2

og

|b|2 - |a|2 = |a+b||b-a|·cos(v)

Af de to ligninger findes |a|2 og |b|2 ved at trække ligningerne fra hinanden, og dernæst lægge dem sammen.


Svar #3
07. februar 2011 af Binnar (Slettet)

Okay jeg er tabt på tråden allerede nu!


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2011 af SuneChr

Da diagonalerne halveres, kender du så to sider og en vinkel i en trekant. Start med den.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2011 af SuneChr

Trekant  ABC    C  = 62o  |AC| = 3,46    |BC|  =  4,32

cos - relationen til at finde |AB|


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2011 af SuneChr

Ny trekant  BC1D    Vinkel C1  er da  180o - 62o        |BC1| = 4,32     |C1D| = 3,46

Igen har du vinklen med 2 hosstående sider og kan nu finde |BD|  v.h.a.  cos - relationen.   


Skriv et svar til: Hvordan gøres det?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.