Matematik

Ligning for en cirkels tangent

07. februar 2011 af ccmeplx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Svar #1
07. februar 2011 af ccmeplx (Slettet)

Jeg sidder med denne opgave og er gået meget i stå. håber nogle kan hjælpe mig.

Sådan lyder opgaven:

Cirklen skærer y-aksen i punktet med koordinaterne (0,7)

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i dette punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Eksempel:
Dette er en ligning for en tangent til en cirkel i et punkt
cirkel med ligningen: (x-1)2+(y-3)2=25
Cirklens centrumC(1,3) r=5
P(4,7) ligger på cirklen for: (4-1)2+(7-3)2=9+16=25
Stigningstallet ar for linjen gennem C og P er: ar=(7-3)/(4-1)=4/3
Tangenten er vinkelret på linjestykket CP, og vi kan derfor finde stigningstallet at for tangenten: at=-1/ar =-1/(4/3)=-3/4
Nu kender vi både tangentens stigningstal og punktet P, så nu kan vi så finde den søgte ligning: y=-(3/4)(x-4)+7 ⇔
y=-(3/4)x+10


Svar #3
07. februar 2011 af ccmeplx (Slettet)

Det forstår jeg ikke så meget af, desværre.

Kan du forklare nærmere. men jeg har kun et punkt hvor den skærer y-aksen, synes også man skal bruge et centrum?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Sådan som jeg har lært det så skal jeg både bruge centrum og ligning for cirklen.

Har du ikke ligningen for cirklen ???


Svar #5
07. februar 2011 af ccmeplx (Slettet)

Jo det har jeg.

Ligningen er: x^2 + y^2 - 6x - 6y - 7 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Okay men intet centrum???


Svar #7
07. februar 2011 af ccmeplx (Slettet)

Altså en anden opgave, har jeg beregnet centrum, til at være (-3,3) og radius på 7. håber det kan hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Aha jamen nu ligner det noget :D
Okay jamen det du så skal gøre er at du skal, hmm jeg synes godt nok den der ligning ser lidt mærkelig ud... men hvis du har cirkel ligningen, centrum og r så prøve at følg den det der eksempel som jeg gav dig, læs det igennem nogle gange, de første par gange fatter du nok ikke meget, men læs det igennem og prøv at sætte dine egne tal ind i stedet for mine. Og se hvad der sker :D


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. februar 2011 af mathon

                                                                            x^2 + y^2 - 6x - 6y - 7 = 0

                                                                            (x-3)2 + (y-3)2 = 7 + 9 + 9

                       cirkel:                                          (x-3)2 + (y-3)2 = 25

ligningen for cirkeltangenten med røringspunkt (0,7)
er
                                                                            (0-3)(x-3) + (7-3)(y-3) = 25

                                                                            -3x + 9 + 4y - 12 = 25

                                                                             4y = 3x + 28

                                                                              y = (3/4)x + 7

.......................

      for en ligning med ligningen
                                                            (x-a)2 + (y-b)2 = r2

      har tangenten i (xo,yo)
           ligningen
                                                            (xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) = r2
                                                          

                                                                              


Svar #10
07. februar 2011 af ccmeplx (Slettet)

Sidder lige at kigger på dit eksempel. hvordan får du at=-1/ar =-1/(4/3)=-3/4?
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Fordi jeg regnede ud at ar =(3/4) :) og så kan jeg sætte det ind i formlen


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. februar 2011 af mathon

for en ligning med ligningen
                                         (x-a)2 + (y-b)2 = r2        --->    for en cirkel med ligningen
                                                                                                                                           (x-a)2 + (y-b)2 = r2


Skriv et svar til: Ligning for en cirkels tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.