Kemi

DET ER VIGTIGT

10. februar 2011 af søren09 (Slettet)

Afstem følgende reaktioner, og skriv i hvert tilfælde, hvilken type stofskiftereaktion, der er tale om:

1. CO2 + H2S ? C6H12O6 + S + H2O

2. C6H12O6 + O2 ? CH3COOH + CO2 + H2O


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Prøv du nu selv først. Der skal være lige mange C'er, H'er, S'er og O'er på hver side af reaktionspilen.


Svar #2
10. februar 2011 af søren09 (Slettet)

Jeg har prøvet men det gik ikke så godt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Prøv at skrive hvor du kom til, så ser vi på det. Det lærer du mest af. Du skal jo helst kunne gøre det selv i fremtiden.


Svar #4
10. februar 2011 af søren09 (Slettet)

6co2+h2s-->12c6h12o6+s+h2o


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hvorfor skriver du 12 C6H12O6? Når du skriver 12 foran, betyder det at du har 12*6 C-atomer, 12*12 H-atomer og 12*6 O-atomer på højre side, mens du har 6*1 C-atomer og 6*2 O-atomer på venstre side. Det stemmer ikke overens, og der skal være overensstemmelse.

Start sådanne opgaver med at afstemme antallet af C-atomer. Da du ved at der er mindst ét C6H12O6 på højre side  vil det være nærliggende at konkludere, at du dermed skal have mindst 6 CO2-molekyler på højre side, for at få C-atomerne til at stemme.

Dermed: 6CO2 + H2S --> 1 C6H12O6 + S + H2O

Så kigger vi på antallet af O-atomer. På venstre side har vi nu konkluderet, at der må være mindst 12 O-atomer. Der indgår 6 O-atomer i det ene C6H12O6 på højre side. Hvis vi piller ved den, så skal vi starte forfra med at tælle C-atomer. Heldigvis findes der også H2O på højre side, hvorfor det vil være nærliggende at smide de resterende O-atomer her. Dermed må der mindst være 6H2O-atomer på højre side.

Dermed: 6CO2 + H2S --> 1 C6H12O6 + S + 6H2O

Så tæller vi antallet af H'er. Der findes på højre side 12 fra C6H12O6 og 6*12 = 12 fra H2O. Ialt 24. Dermed skal der også være 24 H'er på venstre side. Dermed skal der være 24/2 = 12 H2S på venstre side.

Dermed: 6CO2 +12 H2S --> 1 C6H12O6 + S + 6H2O

Så mangler vi S. Der er 12 på venstre side, og dermed skal der også være 12 på højre side. Dermed:

6CO2 +12 H2S --> 1 C6H12O6 + 12S + 6H2O

Til sidst mangler vi egentligt bare at tjekke ved at tælle efter.

6 C'er på hver side. 12 O'er på hver side. 24 H'er på hver side. 12 S'er på hver side. Dermed stemmer sidste reaktionsskema.


Svar #6
10. februar 2011 af søren09 (Slettet)

Okey tak hvad med den anden ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Prøv selv ud fra samme måde.


Svar #8
10. februar 2011 af søren09 (Slettet)

C6H12O6 + O2 ? CH3COOH + 6CO2 + 6H2O


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Har du talt om C'erne stemmer her? Skriv eventuelt CH3COOH som C2H4O2

Dvs. du skal afstemme: C6H12O6 + O2 --> C2H4O2 + CO2 + H2O

Det var måske lidt en skodopgave jeg gemte til dig her.

Hvis vi lader reaktionen stå, som den står nu på venstre side, så har vi 6 C-atomer på venstre side og 3 på højre side. Da der kun indgår 1 C-atom i CO2 skal vi sikre os, at antallet af C'er der udgøres af CO2 bliver et lige tal. Dermed starter ved med at sige, at der er 2CO2. De resterende C'er må findes i C2H4O2, og der skal derfor være 2 af disse, da der så totalt vil være 6 C'er på hver side.

Dermed: C6H12O6 + O2 --> 2C2H4O2 + 2CO2 + H2O

Vi ser derefter, at der er 12 H'er på venstre side mens der er 2*4 + 2 = 10 på højre. Vi vil helst ikke pille ved C2H4O2 da vi så skulle tælle C-atomer igen. Derfor smides de sidste H'er i H2O, så der er 2H2O.

Dermed: C6H12O6 + O2 --> 2C2H4O2 + 2CO2 + 2H2O

Til sidst tæller vi O'erne på højre side. Der er 2*2 + 2*2 + 2*1 = 4+4+2 = 10 på højre side. Dette afstemmer vi i O2 på højre side, så der er 2O2.

Dermed: C6H12O6 + 2O2 --> 2C2H4O2 + 2CO2 + 2H2O

Kan du selv tjekke, om den stemmer?


Skriv et svar til: DET ER VIGTIGT

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.