Matematik

Cirklens tangent + ligning

16. februar 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Vedhæftet


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2011 af peter lind

Din formel er lidt forkert. Hvis du kalder centrum for C og det kendte punkt på cirklen for P er CP er normalvektor til tangenten. For et punkt X på tangenten gælder der så CP·PX = 0 <=> (x0-cx)(x-x0)+ (y0- yx)(y-y0) =0. Du bør gange parenteserne sammen og trække sammen. Om du så også vil isolere y er op til dig; men det er ikke nødvendigt.


Svar #2
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

Nu har jeg prøvet at tegne det i GeoGebra - og det resultat jeg får med formlen er korrekt når jeg tegner det?


Svar #3
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

og det er vel nødvendigt at isolere y, hvis jeg vil fnde dens ligning?


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. februar 2011 af mathon

formlen er rigtig
og
                                  du kan isolere y

........

se evt.
www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx


Svar #5
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

du skriver i indlægget:

der differentieres: (implicit, da y er en funktion af x)
2*(x-c1) + 2(y-c2)dy/dx = 0,
der
divideres igennem med 2

Kan jeg bare godt dividere med 2, når der står nul på den anden side, så det stadigt er nul? Det virker weird


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2011 af mathon

             ...ikke noget "weird" i det...


Svar #7
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

Så det kan jeg bare godt?


Svar #8
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

Så kan du jo få den til at give 0=0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2011 af mathon

vrøvl


Svar #10
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

Okay self vil du ikke have den til at give nul, mig der vrøvler


Svar #11
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

>Men hvis jeg f.eks har 2(x-3) + 2*(x-5) = 0

Hvis jeg så reducerer (x-3)+(x-5)  så bliver den 2= 0 .Dette ville jeg aldrig gøre, men er der en regel der forklarer hvad man må og ikke må i en sådan reducering?


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. februar 2011 af mathon

vrøvl

           du dividerer med 2 på begge sider

                  (x-3) + (x-5) = 0

                  x-3 + x-5 = 0

                  2x - 8 = 0

                  x = 4

.

   i øvrigt ser ligningen ikke sådan ud

                                                                     


Svar #13
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

Okay, sorry. Tænke bare på, om man kunne dividere med (x-3) + (x-5) i stedet for 2- om dette var muligt, men det er det vel ikke når den er lig 0. Eller kunne man vel godt, selvom det ville være dumt?


Brugbart svar (1)

Svar #14
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Tænk i stedet på nulreglen for et produkt i stedet for at dividere med 0.


Svar #15
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

Ja det kunne jeg selvfølgelig også. tak #14. Men er der ikke en regel der siger, hvad jeg må forkorte med hvis der står nul på den andne side af lighedstegnet. Se #13.


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jo, du må forkorte med en faktor, der ikke er lig med 0. Man kan ikke dividere med 0.


Svar #17
16. februar 2011 af slapdack (Slettet)

Jamen, hvis man som i #13 forkorter med (x-3)+(x-5) giver det 2, hvilket vel også er forkert?


Skriv et svar til: Cirklens tangent + ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.