Matematik
Integration
Hej
Kan følgende integration regnes ud vha. håndkraft?
1/2 · 0∫π/3 ( ((25)/(cos2(θ))) + 25 cos2(2θ) + (50cos(2θ)/cos(θ)) ) dθ
Jeg ved dog, at den skal give omkring 37,22.
Tak på forhånd.
Svar #1
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
Ja, det kan det.
Integranden kan skrives
[5·(1/cos(θ) + 2cos(θ)2 -1)]2 ,
så man skal finde stamfunktioner til cos(θ)4 , cos(θ)2, cos(θ), 1/cos(θ) og 1/cos(θ)2 , der alle kan slås op i en integralsamling.
Svar #2
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#1
Kan man ikke bruge substitutionsmetoden for at integrere sådan noget som cos(θ)4?
Svar #3
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
Man kan omskrive cos(x)4 således
cos(x)4 = (cos(x)2)2 = ((1+cos(2x))/2)2 = (1/4)(1 + 2cos(2x) + cos(2x)2)
= (1/4)(1 + 2cos(2x) + (cos(4x)+1)/2)
= (3/8) + (1/2)cos(2x) + (1/8)cos(4x)
som let kan integreres
Svar #4
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#3
Ok. Jeg har prøvet lidt af hvert, men ender med at jeg får noget helt andet ud af det. Har også samlet regnestykket sammen til: 1/2 · 0∫π/3 ( (5/cos(θ) + 5cos(2θ))2 ) dθ
Vil denne omskrivning lede mig frem til en "nemmere" løsningsmetode?
Svar #6
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#5
Jeg prøver forgæves. Har du tid til at kigge på den?
Svar #7
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
#6
Vi har
I = (25/2)·0∫π/3 (1/cos(x) + 2cos(x)2 -1)2 dx
= (25/2)·0∫π/3 (1/cos(x)2 + 4cos(x)4 +1 +4cos(x) -2/cos(x) -4cos(x)2) dx
= (25/2)·[tan(x) + 3x/2 + sin(2x) +sin(4x)/4 +x + 4sin(x) -ln((1+sin(x))/(1-sin(x))) -2x -sin(2x)]π/30
= (25/2)·[tan(x) +x/2 +4sin(x) + sin(4x)/4 -ln((1+sin(x))/(1-sin(x))) ]π/30
= (25/2)·((√3) + π/6 +2(√3) -(√3)/8 -2·ln(2+√3))
= (25/2)·( 23(√3)/8 + π/6 -2·ln(2+√3)) ≈ 35,86661
Der kan godt have smuttet en konstant i alt dette, så tjek det efter selv.
Svar #8
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#7
Hvad har du lavet i første linie? Tager du egentlig udgangspunkt i #4 eller i #0?
Svar #10
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#9
Nu er jeg slet ikke med. Du tager altså udgangspunkt i #1, dvs. dit eget svar, hvor du giver, hvad integranden er?
Svar #11
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
#10
Ja, netop. Og så går jeg i gang med at integrere integranden.
Svar #12
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#11
Et dumt spørgsmål: hvordan kommer du så frem til selve integranden?
Svar #13
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
Rettelse til #7
Der er en fejl i 3. linie i #7. Det skal være
= (25/2)·[tan(x) + 3x/2 + sin(2x) +sin(4x)/8 +x + 4sin(x) -ln((1+sin(x))/(1-sin(x))) -2x -sin(2x)]π/30
= (25/2)·[tan(x) +x/2 +4sin(x) + sin(4x)/8 -ln((1+sin(x))/(1-sin(x))) ]π/30
= (25/2)·((√3) + π/6 +2(√3) -(√3)/16 -2·ln(2+√3))
= (25/2)·( 47(√3)/16 + π/6 -2·ln(2+√3)) ≈ 37,21978
Det stemmer vist med resultatet i #0
Svar #14
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
#12
Du har (pånær faktoren 25)
1/cos(x)2 + cos(2x)2 + 2cos(2x)/cos(x)
= (1/cos(x) + cos(2x))2
= (1/cos(x) + 2cos(x)2 -1)2 ,
idet, som bekendt, cos(2x) = cos(x)2 - sin(x)2 = 2cos(x)2 -1
Svar #15
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#14
Ah, nu forstår jeg. Jeg prøver lige at komme igennem. Tak for tålmodigheden indtil videre. :-)
Svar #16
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
#15
Der er ikke tale om at fjerne noget fra ligningen. Jeg undlod faktoren 25 for overskuelighedens skyld. Det drejede sig her om at vise, hvorledes integranden i #1 hang sammen med din integrand i #0. I stedet for at klistre en faktor 25 på hvert eneste led, skrev jeg så pånær faktoren 25 før udregningen. Du kan vel nok selv finde ud af at gange hvert led med en triviel konstant.
Som du måske kan se, er faktoren 25 sat uden for integralet i #7 og #13.
Svar #17
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#16
Jo jo. Jeg redigerede også min kommentar, da jeg gennemskuede tricket.
Svar #18
23. februar 2011 af turk89 (Slettet)
#16
Jeg faldt lidt fra i linie 3.
Har du selv fundet integralerne for de enkelte led, eller har du slået dem op i formelsamling?
Svar #19
23. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)
#18
Jeg slog dem op. Du kan jo eftervise dem ved at differentiere tilbage. Man har (med udeladelse af en arbitrær integrationskonstant)
∫ 1/cos(x)2 dx = tan(x)
∫ cos(x)4 dx = 3x/8 + sin(2x)/4 + sin(4x)/32
∫ 1 dx = x
∫ cos(x) dx = sin(x)
∫ 1/cos(x) dx = (1/2)·ln((1+sin(x))/(1-sin(x)))
∫ cos(x)2 dx = x/2 + sin(2x)/4
Skriv et svar til: Integration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
