Matematik
Ligning
07. juni 2002 af
SP anonym (Slettet)
Hejsa...
Er der en der har mulighed for at hjælpe mig med nedenstående opgaver - jeg sidder godt og grundigt fast..!
1) Den del af den første opgave, jeg sidder fast i, lyder som følger:
For 0
******************************** ***Jeg ønsker at finde f'(x)**** ********************************
For 0
Efterfølgende ønsker jeg at finde skæringen mellem f'(x) og g'(x)
dvs.
*********************************
*Jeg ønsker at finde f'(x)=g'(x)* *********************************
2) Den del af den anden opgave, jeg sidder fast i, ligner stort set den første opgave:
For 0
for 8000
******************************** ****Jeg ønsker at finde f'(x)*** ********************************
For 0
Efterfølgende ønsker jeg at finde skæringen mellem f'(x) og g'(x)
dvs.
******************************** Jeg ønsker at finde f'(x)=g'(x)********************************
Såfremt der er en, der kan hjælpe mig, må du gerne vise mig mellemregningerne, så jeg kan se, hvor det går galt for mig..!
Med venlig hilsen
Andreas
Er der en der har mulighed for at hjælpe mig med nedenstående opgaver - jeg sidder godt og grundigt fast..!
1) Den del af den første opgave, jeg sidder fast i, lyder som følger:
For 0
******************************** ***Jeg ønsker at finde f'(x)**** ********************************
For 0
Efterfølgende ønsker jeg at finde skæringen mellem f'(x) og g'(x)
dvs.
*********************************
*Jeg ønsker at finde f'(x)=g'(x)* *********************************
2) Den del af den anden opgave, jeg sidder fast i, ligner stort set den første opgave:
For 0
for 8000
******************************** ****Jeg ønsker at finde f'(x)*** ********************************
For 0
Efterfølgende ønsker jeg at finde skæringen mellem f'(x) og g'(x)
dvs.
******************************** Jeg ønsker at finde f'(x)=g'(x)********************************
Såfremt der er en, der kan hjælpe mig, må du gerne vise mig mellemregningerne, så jeg kan se, hvor det går galt for mig..!
Med venlig hilsen
Andreas
Svar #1
07. juni 2002 af SP anonym (Slettet)
Det er nogle grimme tal du har - jeg vil i stedet vise dig, hvordan du differentierer funktionen h(x)
h(x)=a*(x^n)*(b^(c*x-d))+e,
hvor a,b,c,d,e er reelle konstanter og n er et heltal > 0.
Det ses, at der er tale om differentiation af et produkt, hvoraf en af funktionerne er sammensat (b^(c*x-d)).
Vi differentierer derfor første faktor i produktet og ganger med andet led udifferentieret. Kald den nye funktion h1(x)
h1(x)=a*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))
Dernæst differentierer vi anden faktor - dette er en sammensat funktion, d.v.s. vi differentierer "indmaden" og multiplicerer med den ydre funktion differentieret. Der er tale om en eksponentialfunktion, altså får vi en faktor ln(b) (basen) og en faktor c ved differentiation.
Det giver h2(x)
h2(x)=a*(x^n)*(ln(b)*c*b^(c*x-d))
Slutteligt, sidste led er blot en konstant og giver derfor nul differentieret. Din differentialkvotient er derfor
h'(x)=h1(x)+h2(x)+0=a*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))+a*(x^n)*(ln(b)*c*b^(c*x-d))
Det er et grimt udtryk - men nu kan du bare sætte dine tal ind (for hhv. f og g). F.eks. har du for f:
a=18,695827
b=1,15
c=1/1000
d=-10
n=2.
Tilsvarende for g.
M.h.t. skæringen, så kan du næppe klare det uden en computer eller en lommeregner. TI83 skulle sagtens kunne klare det.
Vh,
Anders
h(x)=a*(x^n)*(b^(c*x-d))+e,
hvor a,b,c,d,e er reelle konstanter og n er et heltal > 0.
Det ses, at der er tale om differentiation af et produkt, hvoraf en af funktionerne er sammensat (b^(c*x-d)).
Vi differentierer derfor første faktor i produktet og ganger med andet led udifferentieret. Kald den nye funktion h1(x)
h1(x)=a*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))
Dernæst differentierer vi anden faktor - dette er en sammensat funktion, d.v.s. vi differentierer "indmaden" og multiplicerer med den ydre funktion differentieret. Der er tale om en eksponentialfunktion, altså får vi en faktor ln(b) (basen) og en faktor c ved differentiation.
Det giver h2(x)
h2(x)=a*(x^n)*(ln(b)*c*b^(c*x-d))
Slutteligt, sidste led er blot en konstant og giver derfor nul differentieret. Din differentialkvotient er derfor
h'(x)=h1(x)+h2(x)+0=a*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))+a*(x^n)*(ln(b)*c*b^(c*x-d))
Det er et grimt udtryk - men nu kan du bare sætte dine tal ind (for hhv. f og g). F.eks. har du for f:
a=18,695827
b=1,15
c=1/1000
d=-10
n=2.
Tilsvarende for g.
M.h.t. skæringen, så kan du næppe klare det uden en computer eller en lommeregner. TI83 skulle sagtens kunne klare det.
Vh,
Anders
Svar #2
07. juni 2002 af SP anonym (Slettet)
Hov, manglede vist lige en faktor n :)
h1(x)=a*n*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))
...og dermed
h'(x)=h1(x)+h2(x)+0=a*n*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))+a*(x^n)*(ln(b)*c*b^(c*x-d))
h1(x)=a*n*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))
...og dermed
h'(x)=h1(x)+h2(x)+0=a*n*(x^(n-1))*(b^(c*x-d))+a*(x^n)*(ln(b)*c*b^(c*x-d))
Svar #3
07. juni 2002 af SP anonym (Slettet)
Tak for hjælpen - jeg prøver at se om det ikke løser mine problemer - Det kunne godt se sådan ud..!
Skriv et svar til: Ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
