Kemi

Har brug for hjælp til basiskemi :( Haster!

10. marts 2011 af hohodyret (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen, står i en nødsituation, har været en del syg i kemi, og har svært ved at forstå følg. opgaver, håber i kan hjælpe mig til at forstå dem bedre. på forhånd tak :)

Opg 1: Betragt forbrændingen af butangas (C4H10) fra campinggasbeholderen C4H10(g)+O2(g) --> CO2(g)+H2O(l)

Der anvendes 190 g butan. Beregn massen af den mængde dioxygen, som bruges ved reaktionen, og massen af carbondioxid, som dannes ved reaktionen.

Opg 2: Der dannes dihydrogen, når et stykke magnesium anbringes i saltsyre: Mg(s)+HCl(aq) --> MgCl2(aq)+H2(g)

Til et forsøg anvendes 3,20 g magnesium og overskud af saltsyre.

a) Hvor stor en stofmængde dihydrogen dannes der?
b) Hvad er dihydrogenets volumen ved 20 C og 1,013 bar?

Opg 3:

Med pipette overføres 20,00 mL 0,100 M NaCl til en 500 mL målekolbe, og der fyldes op til stregen med vand og omrystes. hvad er stofmængdekoncentrationen af NaCl i den fortyndede opløsning?

Opg 4:

Vi betragter en opløsning, der både indenholder CaCl2 og AlCl3. De to stoffers formelle stofmængdekoncentrationen af Pb(NO3)2 og angiv [Pb2+] og [NO3-]


Svar #1
10. marts 2011 af hohodyret (Slettet)

har fået noget at første til at lyde sådan her:

Afstem reaktionsligning:
2C4H10(g) + 13O2(g) → 8CO2 + 10H2O(l)
n=M/m
n(C4H10) = 190 g / (4*12 g/mol + 10*1 g/mol)
n(C4H10) = 3,276 mol
 

Lyder det rigtig nok?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

1)

Reaktionen hedder ikke C4H10(g)+O2(g) --> CO2(g)+H2O(l) men derimod 2C4H10(g)+13O2(g) --> 8CO2(g)+10H2O(l) (jeg har bare afstemt reaktionen).

Benyt m = M*n til at beregne stofmængden n. Du har massen m af butan og du kan vha et periodisk system finde molarmassen M af butan. Du kan se at for hver 2 butan der bruges, benyttes 13 O2 , dvs. der bruges 6,5 mol O2 pr. mol butan. Da du kender n(O2) kan du ud fra m = M*n beregne massen.

Derudover kan du se, at for hver 2 butan der bruges, dannes der 8CO2, dvs. for hver 1 mol butan dannes 4 mol CO2. Derefter samme fremgangsmåde som før.

2)

a) har samme fremgangsmåde

b) benyt idealgasloven

3)

Beregn antallet af mol NaCl du har overført ud fra n = V*c. Beregn derefter c for den nye opløsning ud fra samme formel, men hvor V er 500mL.

4)

Giver ingen mening ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2011 af jocke (Slettet)

Opgaven ser således ud:

"Vi betragter en opløsning, der både indeholder CaCl2 og AlCl3.
De to stoffers formelle stofmængdekoncentrationer er henholdsvis 0,020 M og 0,030 M. Angiv de aktuelle stofmængdekoncentrationer af alle ionerne i opløsningen."
, har selv lidt knas med den :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Her ser vi, at

n(Ca) = n(CaCl2) = 0,02M

n(Al) = n(AlCl3)  = 0,03M

og

n(Cl) = 2*n(CaCl2) + 3*n(AlCl3) = 2*0,020M + 3*0,03M = 0,04M + 0,09M = 0,13M


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Retter lige mig selv. n(xx) rettes self. til c(xx)


Skriv et svar til: Har brug for hjælp til basiskemi :( Haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.