Matematik

Rigtigt nemt spørgsmål!

13. marts 2011 af Roflyo (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej - det er lidt pinligt, men jeg går i 10. klasse og har ikke rigtig fulgt med i undervisningen siden hvad, ca. 5. klasse?

Anyway, vil gerne lave om på det nu, og i går stødte jeg på denne brøk, som jeg ikke kan få til at gå op: (Facitlisten siger 12,0.)

30
----    x 40

100

Mine udregninger:

30 : 100 = 0.03.

Jeg har først sagt 100 op i 30. Det kan man ikke, så jeg sætter et nul til højre og for neden. 0 - 30 = 30, så 30 tilbage. 100 op i 30, igen giver det nul. Så trækker jeg et nul nede ved siden af 300, så det giver 300. 100 op i 300 = 3. Så 0.03.

40 x 0.03

0 x 0.03 = 0.00

4 x 0.03 = 1.20. Har bare ganget normalt og så trukket kommaet ned. Er det forkert?

Jeg går ud fra at der er en forskel på 12,0 og 1.20. Eller hvad? :D

--------------------

0

30

-------------------

0

300

-------------------

Thanks in advance!


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2011 af NikolajOlsen

Jeg har lidt svært ved at følge dine ræsonnementer med at sætte nuller på eller trække nuller fra eller hvad der sker.

Jeg ville nok gribe det an lidt anderledes. Jeg ville starte med at gange tælleren med 40. Så du får 1200/100, og så kan du "fjerne" 2 nuller i både tæller og nævner, og så har du 12/1 = 12.

Du har et nul for meget i din egen metode, hvor du udregner brøken først. 30/100 = 0,30. Når du derefter ganger med 40, så kan du ikke først gange med 0 og så gange med 4. Hvis du gerne vil dele det op, kan du først gange med 4 og derefter gange med 10. Sådan at 0,3 * 4 = 1,2 og 1,2 * 10 = 12.


Svar #2
13. marts 2011 af Roflyo (Slettet)

Ok, mange tak for hjælpen, det står klart nu! Jeg kan godt se fejlen - et nul for meget i divisionen.

Tusind tak :)!


Skriv et svar til: Rigtigt nemt spørgsmål!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.