Matematik

eksponentiel aftagende funktion

22. marts 2011 af kiwi12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Befolkningstal 2009 og Forventet årlig vækstrate
Sverige 9,348 mio.
vækstrate :0,3 %

Ungarn 10,014 mio.
vækstrate: − 0,3 %


I en model regner man med, at befolkningstallet i Sverige og Ungarn vil følge en
eksponentiel udvikling i årene frem til 2025. I tabellen ses befolkningstallet for 2009
og den forventede årlige vækstrate for de to lande frem til 2025.
a) Bestem befolkningstallet i Sverige i 2018 ifølge modellen.
Opstil en formel, der beskriver udviklingen i Sveriges befolkningstal i årene efter
2009 ifølge modellen.

Dem har jeg, men hvordan laver jeg en formel der beskriver Ungarns udvikling?


b) I hvilket år vil Sveriges befolkningstal overstige Ungarns befolkningstal ifølge
modellen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2011 af mathon

Ungarn:
                          y = (10,014 mio)·(1+(-0,003)x 

                          y = (10,014 mio)·0,997x
  


Svar #2
22. marts 2011 af kiwi12 (Slettet)

 TAK!


Svar #3
22. marts 2011 af kiwi12 (Slettet)

 Kan du hjælpe mig med følgende opgave?:
Figuren viser grafen for funktionen f (x) = 8− 0,5x2 , hvor − 4 ≤ x ≤ 4 .
a) Bestem arealet af det røde område.

Den har jeg lavet. Arealet = 29,3333


b) Bestem tallet k , hvor 0 < k < 4 , således at ∫_(-k)^k f(x)dx=40


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2011 af mathon

på TI-89

                             Define f(x) = 8−0.5x^2
                             solve(∫(f(x),x,-k,k)=40,k) | k>0 and k<4


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2011 af loover01 (Slettet)

Jeg forstår ikke opgave b, i den første opgave.

Det er jo ikke et svar på hvornår Sveriges befolkningstal vil overstige Ungarns?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2011 af sensiniste (Slettet)

 Jeg forstår ikke helt opgave a) nogen der vil være søde at forklare det eller bare give et svar evt. ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. april 2011 af mathon

på opfordring:

Sverige:
                          y = (9,348 mio)·(1+(0,003)x 

                          y = (9,348 mio)·1,003x
  

 b)
                        
(9,348 mio)·1,003x = (10,014 mio)·0,997x

                         (1,003 / 0,997)x = 10,014 / 9,348

                         ln(1,003 / 0,997)·x = ln(10,014 / 9,348)

                         x = ln(10,014 / 9,348) / ln(1,003 / 0,997)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2011 af sensiniste (Slettet)

 Jamen der står  Bestem befolkningstallet i Sverige i 2018 ifølge modellen også at opstille en formel er det bare y = 9,348 mio * 1,003^x eller ? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. april 2011 af mathon

 a)     Befolkningstallet i Sverige i 2018 ifølge modellen:

                   y = (9,348 mio)·1,0039    
                                                                       9 år efter 2009

            


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2011 af sensiniste (Slettet)

 okay mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. april 2012 af sewbabz (Slettet)

hej:D

jeg har brug for hjælp til eksponentiel aftagende funktion

min opgave:

i Rusland er befolkningstallet faldet med 0.6% om året i de seneste år.  og befolkningstallet forsætter med at falde med 0.6% om året. i 2004 var rusland befolkningstal 142.2 milioner.

a) opstil en matematisk model

og jeg er kommet frem til y=142.2 * 0.6^x ( i må meget gerne sige til hvis det er forkert)

b) hvor mange år går der ifølge modellen, før Ruslands befolkningstal er aftaget med 10%?

det er så her jeg har problemer med og ikk kan komme frem til en løsning.

derfor ber jeg om hjælp fra jer:D på forhånd tak:D

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. april 2012 af nielsenHTX

#11

a)  i din model falder befolkningstallet med 40% om året...

det skal være

f(t)=142.2*(1-0.006)t=142.2*0,994t hvor t er år efter 2004.

b) at noget at falder med 10% er det samme som der er 90% tilbage så  

du kan fx.løse f(t)=142.2*0,9


Skriv et svar til: eksponentiel aftagende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.