Matematik

Ligevægtsmægden for en vare

24. marts 2011 af Hansimanden (Slettet) - Niveau: A-niveau

For en vare kan sammenhængen mellem efterspørgslen x og prisen d(x) beskrives ved funktionen
d(x)= 0,1x^2-4x+55   1≤x ≤16
hvor x angiver efterspurgt mængde.

For samme vare beskrives sammenhængen mellem
udbuddet x og prisen s(x) ved funktionen
s(x)= 0,1x^2+x+5    1≤x≤16
hvor x angiver udbudt mængde.
Ligevægtsmængden er den mængde, x hvor udbud og
efterspørgsel er lige store.
a) Bestem ligevægtsmængden for varen.

Skal jeg så ikke bare sætte de to lig med hinanden således?:

0,1x^2-4x+55=0,1x^2+x+5

0,1x^2+0,1x^2-5x= -50 osv.

eller er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2011 af SuneChr

På efterspørgselskurven d(x) skal vi finde en efterspørgselsmængde xd

og på udbudskurven s(x) skal vi finde en udbudsmængde xs

således, at   xd  =  xs     ⇒     d(xs)  =  s(xd)      ⇒      d(x)  =  s(x).

Du har ret i, at sætte udtrykkene lig med hinanden og løse m.h.t. x,  som bliver fællesværdi for

udbud og efterspørgsel.   Vi får så:     xs  =  xd  =  10,  som ligger i det forelagte interval.


Svar #2
24. marts 2011 af Hansimanden (Slettet)

jamen hvordan løser jeg den så?

Skal jeg bruge de oplysninger der er på grafen? (se vedhæftet billede)

Vedhæftet fil:graf mat a.JPG

Skriv et svar til: Ligevægtsmægden for en vare

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.