Kemi

Beregning af opløseligheden

30. maj 2013 af nice12 (Slettet)

jeg er igang med en opgave om calciumhydroxidphosphat, Ca5(PO4)3OH
Ved opløsning af hydroxyapatit i vand indstiller der sig følgende ligevægt:


Ca5(PO4)3OH (s) ↔ 5Ca2+ (aq) + 3PO43- (aq) + OH- (aq)           K0= 10 -36 M9

b) Beregn opløseligheden for  calciumhydroxidphosphat. Resultatet angives i mg/L.

man får altså ligevægten

                                        Ca5(PO4)3OH (s) ↔ 5Ca2+ (aq) + 3PO43- (aq) + OH- (aq

ved ligevægt                                                          5x                     3x                        x

og derved fås ligningen  10-36 M-9=(5·x)5·(3·x)3·x         

Nu isolerer jeg for x, og får 0,000009 M

Hvilket betyder at opløseligheden for OH er:0,000009 M

For Po: 3*0,000009 M=0,000027 M
For Ca2+:5*0,000009M = 0,000045 M

Jeg kan ikke komme videre, hvad skal jeg gør?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2013 af mathon

x betyder den molære vandopløselighed af Ca5(PO4)3OH

M(Ca5(PO4)3OH) = 502,307 g/mol

 

                             (10-36 M-9) = (5·x)5·(3·x)3·x

                                     x = 2,836 mol/L

                                    

   dvs
             m/V = (n•M)/V = (n/V) • M = c • M = (2,836 mol/L) (502,307 g/mol) = 1,424·10-2 g/L = 14,24 mg/L

                                                                                                                                                    
 


Svar #2
30. maj 2013 af nice12 (Slettet)

Hej tak for dit svar :-)
- Hvordan fik du x til 2,836 M?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2013 af mathon

 

                                                   (10-36 M9) = (5·x)5(3·x)3x

                                                   (10-36 M9) = 5533·x5+3+1

                                                   x = ((10-36 M9) / (5533))1/9


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2015 af Chem5ever (Slettet)

Hej mathon. Hvorfor er eksponenterne blevet lagt sammen i ligning 2 (svar #3)? for når jeg indtaster den første ligning får jeg 2,836*10-5 M


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. november 2015 af mathon

fordi potenssætningen
dikterer:
             a^x\cdot a^y=a^{x+y}   man multiplicerer to potenser med samme rod ved at beholde roden og addere potenseksponenterne


Skriv et svar til: Beregning af opløseligheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.