Kemi

Stofmængde og begrænsende faktor

31. marts 2014 af juliebabs (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er igang med en lille opgave, men grundet sygdom, er jeg kommet lidt i tvivl om, hvorvidt det jeg gør er korrekt


Jeg har selv valgt at lave skeamet, jeg formoder ikke der skal foretagesnogen yderligere afstemning af reaktionen, da der er lige mange på hver side?

Men er skemaet sat korrekt op, og i så fald: skal de 0,157 mol blot 'kopieres' og overføres til stof-mængde rubrikken under  Brog CuBr2  og så fortsætte beregningerne derfra? Så vidt jeg husker plejer n/mol at være det samme, medmindre der er anden kofficient foran.. og hvordan finder jeg præcist frem til den begrænsende faktor?

Håber en venlig sjæl kan hjælpe, og evt. komme med rettelser hvis jeg er på vej i den forkerte retning! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2014 af MikkelRytter (Slettet)

Du har ret i at reaktionsskemaet er afstemt korrekt! Dog bliver du nød til at bestemme stofmængden af Brom ud fra dets masse og molarmasse. Dette gøres på følgende måde:  
n=m/M=50g/159,8g/mol=0,313 mol
Nu ses det, at n(Cu)<n(Br2) dvs. kobber er den begrænsende faktor, og der kan derfor kun blive dannet 0,157 mol CuBr2.

Det er altid den begrænsende faktor der angiver, hvor meget produkt du kan lave ud fra reaktionen. 

Håber det hjalp lidt


Svar #2
31. marts 2014 af juliebabs (Slettet)

Mange tak, det hjalp bestemt! :)


Svar #3
31. marts 2014 af juliebabs (Slettet)

Jeg har lige et enkelt 'tillægs'-spørgsmål, som jeg håber en venlig sjæl kan være behjælpelig med:

Hvis man skal fremstille 3 liter 0,100M Na2SO4-opløsning, hvor mange gram Na2SO4 skal man så veje af? 

fJeg formoder der er en simpel formel til at udregne dette, når jeg får opgivet oplysning om liter (V?) og 0,100M, men jeg er lidt i tvivl om hvordan det skal sættes i forbindelse med hinanden :-)

På forhånd tak! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2014 af MikkelRytter (Slettet)

Du bestemmer først sotfmængden af natriumsulfat ud fra din volumen og din koncentration. 

n=C*V=3L*0,100mol/L=0,3mol

Herefter kan du bestemme massen af natriumsulfat da du kender stofmængden og molarmassen.

M=142,04 g/mol

Dvs. du skal afveje: n=m/M <=> m=n*M=0,3mol*142,04g/mol=42,61g


Skriv et svar til: Stofmængde og begrænsende faktor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.