Kemi

Kemi 22. maj 2014 opgave 4c

30. maj 2014 af Nørden95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der afvejes 10,067 g tunfisk som forbehandles. Kviksølv ionerne fra behandlingen overføres i 100 ml målekolbe, der fyldes med vand.  Der benyttes 25 ml af opløsningen. Absorbansen er målt til 0,036.

Opgave: Beregn af kviksølv i tunfisken. Angiv resultatet i ug kviksølv/pr. gram fiskekød. Kommenter resultatet i forhold til Eu’s anbefalinger - EU anbefaler  højst 1,6 ug  kviksølv/ kg legemsvægt.

Jeg har beregnet den således:

Først beregner jeg massen af kviksølv ud fra absorbans og lineær funktion: A=0,0555m-0,0045 (m=masse)

Solve(0,036= 0,0555*m-0,0045, m)
m= 0,72923 ug

Vi beregner nu ug kviksølv pr. gram fiskekød:

0,72923 ug / 10,067 g = 0,0725 ug/g.

EU anbefaler et indtag på 1,6 ug/kg legemsvægt.

Da 0,0725 ug/g er meget mindre end 1,6ug/kg, så kan en person godt spise 10,067 g tunfisk uden at blive forgiftet. Resultatet overgår altså ikke EU’s anbefalinger. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2014 af Heptan

Hvad er dit spørgsmål?


Svar #2
30. maj 2014 af Nørden95 (Slettet)

I opgaven skal man beregne massen af kviksølv i ug/g og så sammenligne med EUs anbefaling - jeg vil bare høre om det er rigtigt det jeg har gjort. Et fx lidt usikker på om jeg kan sammenligne det resultat jeg har fået, som er i ug/g med EU's anbefaling, som er i ug/kg legemsvægt

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2014 af Kemi1996 (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave og undrer mig over hvorfor du siger at m i ligningen er massen ? Det er da koncentrationen fra Lambert-Beers lov 


Brugbart svar (2)

Svar #4
31. maj 2014 af Heptan

#2 Beregn fx anbefalingen for en person der vejer 70 kg.

#3 Det er ikke den klassiske Lambert-Beers lov man skal bruge. Da c = 1,00 µg/mL er c = m/V,  dvs. m = cV = V, da c = 1.


Svar #5
31. maj 2014 af Nørden95 (Slettet)

Hvorfor en person de vejer 70 kg? Er det for at tage udgangspunkt i et eksempel?


Svar #6
31. maj 2014 af Nørden95 (Slettet)

Til kemi1996 - det er en fortsættelse af opgaven før (opgave 4b), derfor har ligningen en lidt anden form 


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2014 af Kemi1996 (Slettet)

Ja har nemlig fået samme forskrift. Heptan har også forklaret hvorfor koncentrationen ikke indgår 


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. maj 2014 af Heptan

#5 Det er vist ikke klart præciseret, men ja det var bare et eksempel. Du kan også tage et barns kropsvægt, fx 20 kg, og sammenligne med en overvægtig, fx 120 kg


Skriv et svar til: Kemi 22. maj 2014 opgave 4c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.