Kemi

Hvor mange mol skal tilsættes til buffersystem, for at opnå bestemt pH-værdi.

16. juni 2014 af Ebordben (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle, håber der er en af jer der kan hjælpe mig med følgende opgave!

Et buffersystem indeholder 0.23 M NH4+ og 0.13 M NH3. Pka for NH4+ er 9.25. Volumet er 1 liter. Hvor mange mol NaOH skal der tilsættes til opløsningen, for at pH er 9.25??


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2014 af mathon

Ved brug af pufferligningen
får du:
  og                pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [B \right ]}{\left [S \right ]} \right )

                 \frac{\left [B \right ]}{\left [S \right ]}=\frac{n_{b}}{n_{s}}=10^{pH-pK_s}               da voluminet er fælles.

Begyndelses-pH:
                pH=9,25+\log\left ( \frac{\0,13\; M }{0,23\; M } \right )=9,00
Tilsætning af x mol NaOH

                \frac{\left ( 0,13\; mol \right )+x}{\left ( 0,23\; mol \right )-x}=10^{9,25-9,25}=1\; \; \; \; \; 0< x< 0,23\; mol

                                     x=0,05\; mol

                


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2014 af mathon

Til buffersystemet indeholdende 0,23 M NH4+ og 0,13 M NH3 i voluminet 1 L skal der tilsættes 0,05 mol NaOH  for at ændre pH fra 9,00 til 9,25.


Svar #3
16. juni 2014 af Ebordben (Slettet)

Årh, mange tak! Nu giver det lige pludselig meget mere mening :D


Skriv et svar til: Hvor mange mol skal tilsættes til buffersystem, for at opnå bestemt pH-værdi.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.