Kemi

Hvilke syre er stærkest (Ks og pH)

27. august 2014 af Kim777 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der ses på to forskellige syrer:

Den ene har Ks=5,3*10^-3 M.
Den anden har pH=3,2.

Hvilken af de to syrer er stærkest? 

Jeg er meget i tvivl omkring, om jeg blot kan aflæse fra bjerrumdiagrammet, at den med pKs-værdi = 2,27 blot har en pH på 2,27 og derfor er den stærkeste.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2014 af ChemistryIsKey

Kan du evt. vedhæfte et billede af opgaven? :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2014 af mathon

Den ene syre har
                               \small pK_s=-\log\left ( 5,3\cdot 10^{-3} \right )=2,28

dvs en middelstærk syre.

Hvis du har Bjerrumdiagrammet over den anden syre (formentlig monohydron),
finder du dens pKs-værdi som den til syrebrøken (1/2) korresponderende pH-værdi.

Du oplyser jo intet om den anden syres molaritet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2014 af mathon

Surheden er ikke et mål for en syres styrke.

Men den stærkere syre -  af to - vil have mindst pH ved samme molaritet.


Svar #4
28. august 2014 af Kim777 (Slettet)

Jeg har ikke fået oplyst andet, man skal kunne finde ud af det ud fra det jeg har skrevet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2014 af mathon

Har du også et Bjerrumdiagram over den anden syre?


Svar #6
28. august 2014 af Kim777 (Slettet)

Jeg har ikke et bjerrumdiagram over nogle af dem. Det eneste jeg har fået stillet som opgave er:

Der ses på to forskellige syrer:

Den ene har Ks=5,3*10^-3 M.
Den anden har pH=3,2.

Hvilken af de to syrer er stærkest? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2014 af mathon

Svaret er så: "Det kan ikke afgøres på grundlag af de foreliggende oplysninger."

Spørgsmålet kan jo væres stillet i den sigt, at få den adspurgte til klart at skelne mellen syrekonstanten, som er et udtryk for syrens styrke, og pH, som er et udtryk for surheden af en opløsning afhængig af syrestyrke og molaritet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2014 af mathon

afhængig af

                   syrestyrke og molaritet hvis syren er middelstærk eller svag:

                               middelstærk       pH=-\log\left ( \frac{-K_s+\sqrt{K{_{s}}^{2}+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2} \right )

                               svag                   pH=\frac{1}{2} \left ( pK_s-\log(c_s)\right) }=-\frac{1}{2}\cdot \left ( \log(K_s)+\log(c_s) \right )

                         molaritet hvis syren er stærk:     pH=-\log(c_s)


Skriv et svar til: Hvilke syre er stærkest (Ks og pH)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.