Kemi

Opstilling og løsning af en ligning - idealgas

27. august 2014 af sejereje91 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa!
Jeg sidder sådan set med en kemi opgave, men det er matematikken der er problemet..

Følgende opgave:

Densiteten af luft ved 0,987 bar og 27oC er 1,146 kg m-3,

bestem molbrøken og trykket af nitrogen, oxygen og 1 mol % Argon.

Jeg har villet opstille en ligning der hedder noget i stil med:

m = mN2 + mO2 + mAr

m= MN2*nN2+MO2*nO2+MAr*nAr

Hvor jeg ved nAr = 0,01*ntotal

Men jeg ved ikke hvordan jeg skal regne på det, da jeg som man kan se, har tre ubekendte som er stofmængderne, og jeg skal have molbrøken med ind i dette..

Jeg ville med 2 ubekendte skrive således:

m=x*MN2+(1-x)*MO2, men jeg er gået helt i stå ved indsættelse af Argon..

Mit forslag er

m=0,99*MN2+(0,99-x)*MO2+..... Her går jeg i stå.. skal jo ikke skrive 0,01*MAr, da det ikke er det, jeg har fået oplyst, vel??

Håber nogle kan godt mig et lille hint!
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2014 af Heptan

I idealgasligningen antager vi at alle gasser er ideale gasser, dvs. at de opfører sig ens. Der er altså ikke nogen måde hvorpå vi kan skelne mellem mængden eller identiteten af gasmolekyler. Hvis vi kun ved at der er 1 % argon, er der altså uendeligt mange måder hvorpå vi kan fylde resten af rummet ud med 99 % nitrogen og oxygen.

Vi kan godt regne på argon, men vi har to ubekendte (stofmængden af nitrogen og oxygen).


Svar #2
28. august 2014 af sejereje91 (Slettet)

Det er jo her jeg vil bestemme molbrøken vha molare masse, jeg har gjort det med to ubekendte før, men med tre ubekendte synes jeg det bliver lidt kompliceret pga 1% mol Argon..

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2014 af Heptan

Der er kun to ubekendte, nemlig nitrogen og oxygen.

Stofmængdebrøken og trykket af argon kan let bestemmes


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2014 af Heptan

Da stofmængdebrøken af argon er 1 %

Er partialtrykket af argon 1 % * 0,987 bar


Svar #5
28. august 2014 af sejereje91 (Slettet)

jamen det lyder mig stadig ikke hen til hvorledes jeg bestemmer nitrogen og oxygen så...

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2014 af Heptan

#5 Kan du evt. vise hele opgaven?


Svar #7
28. august 2014 af sejereje91 (Slettet)

Dette er hele opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2014 af Heptan


Skriv et svar til: Opstilling og løsning af en ligning - idealgas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.