Matematik

Rumfang med lerskål

02. oktober 2014 af HelleThorningSchmidt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg håber, at der er nogle, som kan hjælpe mig med denne opgave:

Jeg får angivet en funktion f f(x)=1+1,01x^2, hvortil jeg har fundet en tangent til grafen, der er f1(x)=1x-1.5.

Desuden ved jeg, at tangenten skærer x-aksen i x=1,5.

Herudover oplyses det:

Jeg skal så bestemme arealet af M. Hvordan gør jeg dette?

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det fik du jo forklaret i den anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1325305#1524323

Man finder arealet af M ved at beregne arealet under grafen for f(x) og fratrække arealet af den retvinklede trekant:

        A(M) = 05 f(x) dx - (1/2)·(5 - 1,5)·f(5)


Svar #2
02. oktober 2014 af HelleThorningSchmidt (Slettet)

Er det ikke det samme som:

Vedhæftet fil:Udklip1.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, men man kender jo et simpelt udtryk for arealet af en trekant.


Svar #4
02. oktober 2014 af HelleThorningSchmidt (Slettet)

Ja, det er rigtigt. Spiller det nogen rolle at Grafen for f og tangenten til grafen for i punktet P afgrænser sammen med koordinatakserne en punktmægde M. Formen for en bestemt lerskål forekommer ved, at punktmængden M drejes 360 omkring førsteaksen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad mener du med, om det spiller nogen rolle?


Svar #6
02. oktober 2014 af HelleThorningSchmidt (Slettet)

Om det påvirker resultatet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forstår ikke, hvad du mener. Man skal først beregne arealet af punktmængden M.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften for funktionen f(x) er vist

         f(x) = 1 + 0,1·x2

og ikke udtrykket i #0.


Svar #9
02. oktober 2014 af HelleThorningSchmidt (Slettet)

Ja, det er bare mig, som har misforstået det.

Men jeg vil høre, om du kan hjælpe mig med følgende spørgsmål:

Hvor meget vand kan der være i lerskålen?

Ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Beregn rumfanget af omdregningslegemet bestemt ved grafen for f(x), og træk det fra rumfanget af en cylinder med radius 5 og højden f(5).

        Vvand = π·52·f(5)  -  2π · 05 x·f(x) dx


Svar #11
02. oktober 2014 af HelleThorningSchmidt (Slettet)

Hvorfor skal man trække det fra rumfanget af en cylinder med radius 5 og højden f(5)?


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Fordi skålen jo afskærer et rumfang fra cylinderen, hvori der ikke kan fyldes vand.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. oktober 2014 af Birgermortensen (Slettet)

Er det ikke radius der er f(5) og højden 5? For mig at se skal man forestille sig en cylinder, der ligger ned. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. oktober 2014 af Birgermortensen (Slettet)

Hvorfor skal f(x) ganges med x? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. oktober 2014 af Soeffi

#14. Det kommer an på om fladen skal roters om 1.- eller 2. -aksen. Nu står der godt nok 1. aksen i opgaven (https://www.studieportalen.dk/Forums/ShowFile.aspx?id=1325305), men det kan være en fejl (de burde have vist rotationsretningen på tegning).

Antager vi at det er 1.-aksen, der drejes om, bliver formlen for ler-rumfanget

2\pi \int_{0}^{5}(1+0,1x^{2})^{2}dx-2\pi \int_{1,5}^{5}(x-1,5)^{2}dx

Antager vi, at det er 2.-aksen, bliver ler-rumfanget

2\pi \int_{0}^{5}x(1+0,1x^{2})dx-2\pi \int_{1,5}^{5}x(x-1,5)dx


Svar #16
03. oktober 2014 af HelleThorningSchmidt (Slettet)

Hvorfor 2Pi? Den drejes da om x-aksen og ikke y-aksen?


Brugbart svar (1)

Svar #17
03. oktober 2014 af Soeffi

Undskyld...

Antager vi at det er 1.-aksen, der drejes om, bliver formlen for ler-rumfanget

\pi \int_{0}^{5}(1+0,1x^{2})^{2}dx-\pi \int_{1,5}^{5}(x-1,5)^{2}dx

Antager vi, at det er 2.-aksen, bliver ler-rumfanget

2\pi \int_{0}^{5}x(1+0,1x^{2})dx-2\pi \int_{1,5}^{5}x(x-1,5)dx


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Da jeg skrev svaret i #10 havde jeg kun set selve tegningen i #0, og det forekom mig, at det ville være en mere æstetisk og praktisk skål, hvis der drejedes omkring 2.-aksen. Men det er korrekt, at der i den fulde opgavetekst klart står, at der drejes omkring 1.-aksen.

I opgaven, som den er formuleret i eksamenssættet  Opg 13. i

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/121210%20stx123-MAT-A-07122012.pdf

skal man ikke beregne, hvor meget vand der kan være i skålen. Hvis skålen fremkommer ved drejning omkring 1.-aksen, er det indre af skålen blot en kegle med højden h = (5 - 1,5) = 3,5 og radius f(5) = 3,5, så rumfanget af skålens indre bliver her

        Vvand = (π/3)·3,53


Skriv et svar til: Rumfang med lerskål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.