Matematik

matematik hjælp tak

03. november 2014 af Karare - Niveau: 10. klasse

pls hjælpe det er matematik 

Find en ligning for den linje der går i gennem punkterne  A(-1,3)  og B 
(4,123)

pls


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2014 af PeterValberg

se video nr. 4,6 eller 7 (talt oven fra) på denne [ VIDEO-LISTE ] fra FriViden.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du skal finde værdierne for a, b og c i ligningen ax + by = c. Det kan gøres på flere måder.

1. Indsæt koordinaterne for de to punkter i ligningen. Du får så to ligninger i a, b og c. Prøv at sætte c = 1 og find så a og b. Hvis det ikke lykkes, kan det tyde på, at linien går gennem (0,0). I så fald prøver du igen, denne gang med c=0.

2. Find vektor AB's koordinater. Find herudfra dens tværvektor. Dennes koordinater kan bruges som a og b. Indsæt koordinaterne til A (eller B) og de fundne værdier for a og b i ligningen, så har du c.


Svar #3
03. november 2014 af Karare

pls hjælpe mig lige jeg vil gerne lære det her seriøst og tak på forhånd ,,.. 


Svar #4
03. november 2014 af Karare

ax+by=c

(-1,3)x+(4,123)y = (0,30)

er det rigtigt ligning 


Svar #5
03. november 2014 af Karare

please man helppp 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2014 af PeterValberg

#5 Har du set de videoer, du fik et link til i #1 ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2014 af mathon

                                \begin{array} {|c|c|c|c|c|c|} x_1&y_1&x_2&y_2&a&b\\ \hline -1&3&4&123&\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}&y_1-a\cdot x_1\\ \end{array}


Svar #8
03. november 2014 af Karare

ja men er det så rigtigt det jeg har skrevet her 

ax+by=c

(-1,3)x+(4,123)y = (0,30)

er det rigtigt ligning


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2014 af mathon

                            \begin{array} {|c|c|c|c|c|c|} x_1&y_1&x_2&y_2&a&b\\ \hline -1&3&4&123&\frac{123-3}{4-(-1)}=24&3-24(-1)=27\\ \end{array}

        y=ax+b


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

#8: Nej. ax + by = c: Indsæt punkternes koordinater i ligningen:

A: a *(-1) + b*3 = c

B: a*4 + b* 123 = c

Her har vi så 2 ligninger med 3 ubekendte. Vi kan prøve at vælge c = 1:

A: a *(-1) + b*3 = 1

B: a*4 + b* 123 = 1

Den første ligning ganges med 4 og lægges til den anden:

4*a*(-1) + 4*b*3 + a*4 + b*123 = 4*1 + 1

Leddene med a går ud: 12 b + 123 b = 5

135 b = 5

b = 5/135 = 1/27

Indsæt i første ligning: a*(-1) + 3*1/27 = 1 <=>

-a + 1/9 = 1, hvoraf a = -8/9.

Ligningen bliver så -8/9 x + 1/27 y = 1

Man kan evt gange igennem med 27: -24x + 1 y = 27

(Jeg håber, jeg har regnet rigtigt. )

Som jeg skrev i #2 er der andre måder at løse problemet på. Den metode, jeg ikke nævnte, men som andre er inde på søger en ligning af formen y=αx+q. Man finder α ved (yB-yA)/(xB-xA) Man indsætter den fundne værdi og koordimaterne for ét af punkterne i ligningen og finder q. Denne løsningsmetode har den svaghed, at hvis de to punkter har samme x-koordinat, vil man få 0 i nævneren.


Skriv et svar til: matematik hjælp tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.