Kemi

beregner pH af en stærk syre eller base.

10. november 2014 af 1256m (Slettet) - Niveau: B-niveau

er der nogen der kan forklar mig hvordan man beregner pH af en stærk syre eller base.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2014 af mathon

pH af en stærk cs molær syre

                              pH=-\log(c_s)

pH af en stærk cb molær base

                              pH=14+\log(c_b)


Svar #2
10. november 2014 af 1256m (Slettet)

men hvordan regner du den ud. kan du komme med et eksempel. :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2014 af LeonhardEuler

Hvis du har en stærk syre i vandig opløsning

     HA + H2O → A- + H3O+

vil alt syren omdannes så godt som fuldstændig til sin korreponderende base og derfor ligger denne reaktionen langt til højre. Hervil koncentrationen af den korreponderende base til syren være lig med koncentrationen af det dannede oxonium. Hvorfor den formelle koncentration cs af den stærke syre er lig med den aktuelle koncentration af oxonium. Vandet dissociation spiller en lille rolle og ses bort fra. 

Du får da vha. definitionen af pH at pH-værdien er lig med 

                       pH = - log cs

Ligeledes vil du få at pOH for en stærk base i vandig opløsning vil være lig med 

                pOH = - log cb      

og vha.   pH + pOH = 14 ⇔ pH = 14 - pOH ⇔ pH = 14 + log cb


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2014 af Heptan

Eksempel:

Saltsyre er en stærk syre. Vi forventer altså at en opløsning med saltsyre er sur, dvs. at pH er under 7. I en 0,1 mol/L opløsning kan pH beregnes således:

pH=-\log c_s = - \log 0,1 = 1

Da pH < 7 indikerer det at vi har regnet rigtigt.


Svar #5
11. november 2014 af 1256m (Slettet)

Tak :)

Skriv et svar til: beregner pH af en stærk syre eller base.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.