Kemi

Reaktions kinetik opgaver

13. november 2014 af Bobbyhans (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :) Jeg er lige blevet introduceret for reaktions kinetik i mine kemi timer, og jeg forstår INTET af det... 
Jeg vil blive meget glad hvis nogen af jer kan hjælpe mig med opgaverne. 

Jeg har vedhæftet opgaven i et Word dokument da det er nemmest. 

Mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

b) Du skal bruge Lambert-Beers lov med absorbans. 

A=\epsilon\, l\, c\Rightarrow l=\dfrac{0.50}{2.0\times10^{3}\cdot0.00025}=1

c) For en første ordens reaktion gælder 

\mathrm{[A]}=\mathrm{[A]}_{0}\cdot\exp(-k\cdot t)\Leftrightarrow\mathrm{\ln[A]}=\ln\mathrm{[A]}_{0}-k\cdot t

k er konstant, så derfor vil et plot med tiden på x-aksen og ln(A) på y-aksen give en ret linje med -k som hældning - betragt R2, for at validere at reaktionen er af første orden med hensyn til en reaktant. 

d)

Du kan aflæse i det forrige udtryk, husk hvis udtrykket er y=-2*t, så er k=2. 

Halveringstiden kan findes med en formel, jeg vil her udlede den - så det ikke blot er formel, du pløkker tal ind i.

\mathrm{[A]}=\mathrm{[A]}_{0}\cdot\exp(-k\cdot t)\Leftrightarrow t=-\dfrac{\ln\left(\dfrac{\mathrm{[A]}_{0}}{\mathrm{[A]}}\right)}{k}

og koncentrationen kan omskrives til halvdelen af startkoncentrationen

\Rightarrow t=-\dfrac{\ln\left(\dfrac{\mathrm{[A]}_{0}}{\mathrm{[A]}_{0}\cdot0.5}\right)}{k}=\boldsymbol{\dfrac{\ln\left(2\right)}{k}}

Udtrykket med fed er formlen for halveringstiden for en første ordens reaktion.


Skriv et svar til: Reaktions kinetik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.