Fysik

elektricitet - kræftværk

23. februar 2015 af Y2015 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej - Er der nogen der kan hjælpe med dette opgave. Nogen der kan afkrafte eller bekrafte det jeg har løst?

------------

Et kraftværk leverer elektrisk energi med en effekt på 60MW. Mellem forbrugeren og kraftværket er der en 30 km lang kobberledning med en diameter på 40mm. Effekten leveres ved en spændingsforskel på 132 kV.

a) Hvad er resistansen af ledningen?

Svar: Trådens tværsnitsareal, A= π/4*d^2=0.7854*?(0.04 m)?^2=0.00126 m^2 = 1.26*?10?^(-3)  m^2.

Resistansen er: R=ρ*l / A => R=0.0168*?10?^(-6) Ω*30000 / (1.26*?10?^(-3) m^2 ) = 0.4Ω.

b) Hvor stor er den effekt, der afsættes i ledningen og hvilke energiformer er i spil?

Svar: P = (132000V)^2 / 0.4Ω = 4356*?10?^7W.

Jeg har fundet effek, Men hvordan kan man forklar hvilken energiformer er i spil?

c)  Hvor mange procent udgør dette tab af den leverede effekt?

Svar: den effekt, der blev tabt findes ved denne formel: P_tab = I^2*R.

først findes I I= U / R = 132000V / 0.4Ω = 330000A.

Den effekt, som tabes i ledningen findes som:  P_tab=(330000A)^2*0.4Ω = 43560000000W. 

Kan det passe dette tab. Det er rimelig stor tal.?

Og skal man så gange til sidste dette tal, eller er det nok at det bare står i W.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Spændingsfaldet på 132kV er ikke kun spændingsfaldet over kobbertråden, men over kobbertråden plus forbrugerne i den anden ende af ledningen. Strømstyrken I gennem kobberledningen i serie med forbrugerne findes af

        P = U·I

dvs.

        I = P / U = 60 MW / 132 kV = 454,5 A

Effekten, der afsættes i kobberledninge er så

        Pledning = R·I2 = 0,40 Ω · (454,5 A)2 = 82,6 kW

c) Dette effekttab udgør da brøkdelen

        Pledning / P = R · P / U2 = 82,6 kW / 60 MW = 0,14 %


Skriv et svar til: elektricitet - kræftværk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.