Kemi

Ligevægte og syre base.

07. marts 2015 af jan12344 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en del problemer med opgaven vedhæftet. (Jeg beklager at opgaverne er lidt rodet opstillet).

Jeg får a til at give PH=8.3. Og b til at give: 1.259*10^-8M. Men kan ikke finde ud af at regne resten ud. Håber nogen kan hjælpe. (c'erne har jeg også posteret tideligere, så den kan i kommentere her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1580975)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2015 af Soeffi


Svar #2
07. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2015 af Heptan

4a) Jeg får 8,0


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2015 af ghdfir (Slettet)

Jeg har samme opgave for. I 4a,, skal man bare bruge pufferligningen med syrens og basens stofmængder? Kan ikke helt se, hvad jeg skal bruge vands ionprodukt til her. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2015 af Heptan

#4 Ja


Svar #6
08. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

4a) Jeg får min Pks til at være 7.9.(Jeg omregner Kb til ks vha af følgende sammenhæng: Kw=Ks*Kb (denne værdi jeg får, er den samme som den jeg gav i svaret på b), og efterfølgende tager -log, for at få pks.). Herefter bruger jeg formlen: pH=pKS+log(nB/nS), hvor jeg bergner stofmængden ud fra givne data. Hvordan får du 8.0? Desuden vil jeg værdætte hvis du gav mig en ide om hvordan jeg skal løser 4d og 4e. (kan jeg i 4e godt benytte formlen: Va*Ca=Vb*Cb)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2015 af Soeffi

#6

4a) ...Herefter bruger jeg formlen: pH=pKS+log(nB/nS), hvor jeg bergner stofmængden ud fra givne data. Hvordan får du 8.0? ...

Hvad får du log(nB/nS) til? Det skulle gerne give de 0,1 du mangler i at nå op på 8,0.


Svar #8
08. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

Jeg får 0.35.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. marts 2015 af Heptan

Så har du lavet en fejl, prøv igen. Brøken skal give 1,25


Svar #10
08. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

 pH=pKS+log(nB/nS),=>

nB=0.300L*0.150M=0.045mol

nS=0.200L*0.100M=0.02mol

pH=7.9+log(0.045/0.02)=8.25

Jeg kan ikke se fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. marts 2015 af Heptan

4d) Opskriv ligevægtsloven, hvis du ikke allerede har gjort det. Opskriv et RICE-skema, og udtryk eventuelle koncentrationer og ændringer ved x, og løs for x. Opgaven er en typisk ligevægtsberegning.


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. marts 2015 af Heptan

#10

nb angiver stofmængden af den svage base, ns angiver stofmængden af den svage syre. Du skal altså beregne disse. Din nb-værdi er forkert, ns rigtig.


Svar #13
08. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

#11 Hvis jeg gør det på den måde bliver jeg ved med at få: N2H5+=0.163M, og N2H4=0.15866M. Men burden N2H4 ikke blive endnu mindre, da ligebægtskonstanten siger at den er meget forskudt mod venstre? Desuden får jeg pH til at være rimeligt højt: 7.9 med den metode?


Svar #14
08. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

#12. N2H4 er vel den svage base. Den har Kb=10^-6.10. Jeg får opgivet både voulme og koncentrationen. Kan du præsiciere lidt nærmer hvorfor nB=0.300L*0.150M=0.045mol er forkert.  Og er H+ ikke den stærke syre?


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. marts 2015 af Heptan

#14

Den svage base reagerer med den stærke syre jf. reaktionsskemaet. Der forsvinder altså ligeså meget svag base som der fremkommer svag syre.

nb = 0,045 mol - 0,02 mol


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. marts 2015 af Heptan

#13

Måske har du opstillet ligevægtsloven forkert. Jeg får 

[N_2H_4]=0,00422\ \textup{M}


Svar #17
08. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

16# Det var også nogenlunde det jeg fik: 0.00434M, men af en eller anden grund tænkte jeg at det ville være en god ide at trække dette tal fra koncentrationen af N2H5+. Gælder der ikke ud fra massebalancen at: [N2H5+]+[N2H4]=0.163. Herved får jeg N2H4=0.15866M.


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. marts 2015 af Heptan

#17 Det er korrekt. I overensstemmelse er ligevægten altså forskudt mod venstre.


Svar #19
08. marts 2015 af jan12344 (Slettet)

Okay så svaret er N2H4=0.15866M. Men kan det passe at pH er så højt? 

Desuden ville jeg høre om det er denne formel jeg skal anvende i 4e: Va*Ca=Vb*Cb


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. marts 2015 af Heptan

Synes du 7,9 er højt? Det er jo ikke ligefrem fordi det dræber fisk...

Du kan bruge formlen hvis du har lyst, opgaven er ikke så firkantet, og man kan løse den korrekt på flere måder.


Forrige 1 2 Næste

Der er 36 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.