Matematik

potens funktion

07. marts 2015 af piabing (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen der ved hvordan jeg finder ud af denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Med funktionen   f(x) = 4x   beregner man funktionsværdierne  f(0) , f(1)  og f(4) . For hvert punkt (x,y) i listen undersøger man så, om   y er lig med f(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2015 af Stats

#0
Det er en eksponential funktion

f(x) = 1·4x

En potensfunktion er af formen:

f(x) = axn + bxn-1 + cxn-2 +...+ dx2 + ex + f

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, jeg fik ikke skrevet funktionen korrekt i #1. Det skal være

        f(x) = 4x .

Du har helt ret i, at det er en eksponentialfunktion. Opgavens overskrift er derfor helt misvisende.

En potensfunktion har dog kun formen

        f(x) = b · xa .

Det udtryk, du har skrevet til sidst, kaldes et polynomium.


Svar #4
07. marts 2015 af piabing (Slettet)

det rigtig, at det er eksponential funk. 

men hvordan beregner jeg om den hvilke punkter den går i gennem?

Jeg forstår ikke hvordan man gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2015 af Stats

#4

Det står beskrevet i #1

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
07. marts 2015 af piabing (Slettet)

jeg er stadig ikke helt med? 


Svar #7
07. marts 2015 af piabing (Slettet)

så det du mener at jeg skal sige:

f(0)=4^0

f(1)=4^1

f(2)=4^2

f(3)4^3 

osv....


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, du skal blot beregne f(0), f(1) og f(4) . Punkterne på listen har x-koordinater 0, 1 eller 4. Undersøg nu, hvilke af punkterne der har den "rigtige" y-koordinat til at være et punkt på grafen for f(x) = 4x .


Svar #9
07. marts 2015 af piabing (Slettet)

hvordan beregner man det? 

Undskyld jeg spørger dumt, men jeg ved det virkelig ikke


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man beregner f(0) ved at indsætte x = 0 i forskriften for f(x). Man beregner f(1) ved at indsætte x = 1 i forskriften for f(x), osv.


Svar #11
07. marts 2015 af piabing (Slettet)

så man regner det sådan ud:

f(1)=1*4*1

f(2)=1*4*2

osv.?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej. Forskriften er f(x) = 4x , så

         f(0) = 40 , f(1) = 41 , og f(4) = 44 .


Svar #13
07. marts 2015 af piabing (Slettet)

hvordan ved jeg så hvilket punkt den går igennem?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Genlæs forklaringen i #1 og #8 .

For et punkt (x,y) på grafen for funktionen f(x) = 4x skal der jo gælde, at y = 4x .


Svar #15
08. marts 2015 af piabing (Slettet)

og x var jo hvilket som helst tal ikke?

Så må det være:

f(1)=4^1=y

(1,4)

f(2)=4^2=16

(x,16)?

osv. osv?


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. marts 2015 af Stats

Vi tager lige den første helt fra bunden.

Punkterne fra din opgave fra linket 
(x,y)
(1,4)         <--- x koordinaten i punktet er 1
(1,-4)        <--- x koordinaten i punktet er 1
(0,4)         <--- x koordinaten i punktet er 0
(0,1)         <--- x koordinaten i punktet er 0
(4,0)         <--- x koordinaten i punktet er 4
(1,0)         <--- x koordinaten i punktet er 1
(4,4)         <--- x koordinaten i punktet er 4

(Første hedder x koordinat, Den anden hedder y koordinat)

i #1 står der, at du skal beregne f(0), f(1) og f(4)... Dette siger han til dig, fordi at ser at x koordinaterne, her er: 0, 1 og 4 <-------------------------------------- (Kig på den favrige tabel jeg har lavet og kontroller at det er rigtigt)

f(x) = 4x <------------------------------------ Her ser man tydeligt, hvordan x'et inde i f(x) spiller en rolle med 4x.

Når man så skal beregne f(0) så vil det så sådan her ud:
f(0) = 40 = 1 <------------------------------------------------------------------------------ (Alt der er opløftet i 0 giver 1)

Det man sætter ind i f(x) har en x koordinat som ses tydeligt ved blot at aflæse... Det som der kommer ud af den, er et tal, og det tal, er din y værdi.. Nogle gange ser man også y = f(x)

Kontroller nu at du har et punkt fra tabellen, som har et x koordinat med 0 og et y koordinat med 1.. Punktet er (0,1)

Prøv videre med f(1) og f(4)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #17
08. marts 2015 af piabing (Slettet)

Tusind tak fordi du vil bruge din tid på at markere og komme med sådan en god forklaret.

Jeg har helt klart forstået opgaven nu.

Tusind tak!


Svar #18
08. marts 2015 af piabing (Slettet)

den går kun gennem punktet 1,4 og 0,2


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. marts 2015 af Stats

Prøv at skrive dine mellemregninger her.. :)

Er f(1)=4 ?
og er
f(0)=2 ?

Husk altid at punkter markeres med parenteser og henholdsvis x koordinat og y koordinat (x,y)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. marts 2015 af Stats

Skærmbillede 2015-03-07 kl. 20.08.59.png
Vi prøver først med
f(0) = 40 = 1 Her ser vi, at man har puntet (x,y) = (0,1)

Har vi punktet (0,1) som en af dine muligheder??? Ja.. Nr. 4 fra oven, der står der (0,1).. Vi kan dermed konkludere at denne er korrekt...

f(1) = 41 = ??

f(4) = 44 = ??

Prøv med uden brug af lommeregner, og efterfølgende som kontrol, at bruge lommeregner

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: potens funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.