Matematik

Skæringspunkter mellem sinus-funktioner

15. marts 2015 af vapser (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Jeg har fået følgende opgave:

Du har givet funktionerne f(x)=sin(x) og g(x)=sin(2x). 

Du skal bestemme koordinaterne til skæringspunkterne mellem de to grafer i intervallet 0 til π.

Jeg har faktisk ingen ide om hvordan jeg skal gøre dette.. er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningen    f(x) = g(x), dvs.

       sin(x) = sin(2x) = 2·sin(x)·cos(x)

dvs.

        sin(x)·(1 - 2·cos(x)) = 0

Benyt så nulreglen til at spalte ligningen i 2 simplere ligninger, der kan løses.


Svar #2
15. marts 2015 af vapser (Slettet)

Tak for det, men hvordan ved jeg at det kun giver mig punkterne inden for intervallet? og ikke bare uendeligt mange løsninger som der jo er uden for intervallet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Først finder man samtlige løsninger, og derefter udvælger man de løsninger, der ligger i intervallet [0;π] .


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Jeg sidder med sammen ligning lige nu..

Hvordan benyter jeg nulreglen til at spalte ligningen? 
Er kommet lidt i knibe, og forstår det ikke helt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Når jeg tænker på nulreglen, så tænker jeg:
" Hvis a⋅b=0, så er a=0 eller b=0 (eller begge to lig med 0)."

Men jeg ved ikke lige, hvordan jeg skal formidle oplysningerne. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, netop. Derfor vil ligningen

        sin(x)·(1 - 2·cos(x)) = 0

via nulreglen spaltes i de to ligninger

        sin(x) = 0      eller    1 - 2·cos(x) = 0

der så løses hver for sig.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Det er der filmen klipper en smule for mig.. 

Kan det passe, at sin(x)=0 (bare forbliver nul?) 

og at 1 - 2·cos(x) = 0 (bliver til cos(x) = 1/2)

Og hvis det her passer, skal jeg så bruge: 
d=b2−4⋅a⋅c ? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det har ikke noget med 2.-gradsligninger at gøre.

Man skal bestemme løsningerne i intervallet [0;π] .

Samtlige løsninger til ligningen sin(x) = 0 er    x = p·π , p ∈ Z . Af disse ligger x = 0 og x = π i intervallet [0;π] .

Samtlige løsninger til ligningen 1 - 2cos(x) = 0 er

        x = π/3 + p·2π   eller   x = 5π/3 + p·2π , p ∈ Z .

Af disse ligger kun løsningen x = π/3 i intervallet [0;π] .


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Okay, jeg forstår godt hvad du mener, og det stemmer godt nok over ens med den skitse, som jeg har lavet i geogebra.. 
Men jeg er lige usikker på, hvordan man kan definere "p" og "Z"når du skriver (x = p·π , p ∈ Z)


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Z er mængden af alle hele tal. Hvor der betragtes samtlige løsninger, gennemløber p mængden af de hele tal. Man udvælger så de løsninger, der ligger i intervallet  [0;π] .


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Så de to svar kan ikke skrives på andre måder, en lige præcis med forholdsvis "p" , "∈" og "Z"?

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Løsningerne, begrænset til intervallet [0;π] , indeholder jo hverken p eller Z.


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Nej, jeg tror du misforstod mig.

Kan man ikke omskrive disse 2?
 x = p·π , p ∈ Z .

x = π/3 + p·2π   eller   x = 5π/3 + p·2π , p ∈ Z .

Eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er den mest effektive måde at opskrive de uendeligt mange løsninger til lignngerne.


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2015 af Christo0395 (Slettet)

Okay, jeg skulle bare lige være helt sikker.. 

Jeg takker mange gange for din hjælp, det var rigtig rart, at du gad hjælpe! 


Skriv et svar til: Skæringspunkter mellem sinus-funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.