Matematik

Konstruer en andengradsligning uden rødder

18. marts 2015 af jeghedderjuliec (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg sidder og skal konstruere en andengradsligning, hvor parablen ingen rødder har, altså d<0.

Er der en metode til at gøre dette, eller må jeg bare prøve mig frem? ;)

Hilsen Julie


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Enhver 2.-gradsligning af formen

         x2 + c = 0

hvor c > 0

har ingen reelle rødder. Generelt kan man vælge a, b og c, så at d = b2 - 4ac < 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2015 af PeterValberg

Rødderne for parablen y = ax2 + bx + c kan findes ved at løse
andengradsligningen:

ax2 + bx + c = 0

Skal der ikke være nogle rødder, skal diskriminanten være større ens 0,
du skal altså vælge værdier for b og c således, at:

b2 - 4ac > 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2015 af OnceUponATime (Slettet)

Hvis den ingen rødder skal have, skal første prioritet jo være, at grenene skal vende opad, samt at minimum skal være over x-aksen.

Idet grenene skal vendes opad, ved vi at a skal være positiv.

Og idet parablen skal befinde sig over x-aksen, kan vi vælge at den enten skal skære y-aksen ved et positivt tal eller intet steder. Dvs. c skal enten være positiv eller 0.

og du ved, at

d=b^2-4ac

d skal være mindre end nul, og derfor må 4ac give et større tal end b^2.

Hvis vi derfor antager at b er 1. Så giver b^2=1

Herefter er det ved vi at a skal være positiv, så vi bestemmer selv hvilket tal det skal være, såfremt det er større end 0. Lad os sige a=2.

Vi har nu 4*a = 4*2 = 8

Vi kan nu se at c IKKE må være negativ eller lig med 0. Såfremt c er 0, vil der ikke trækkes noget fra b^2.

Og såfremt c er mindre end 0, vil to negative tal ganget sammen give et positivt tal, og vi vil få rødder.

Derfor SKAL c være over nul.

Lad os sige, at c er 1.

Nu har vi, at 4*2*1 = 8

og, at 

d= 1-8 = -7

Dvs. ingen rødder.

Andengradsligningen vil hedde:

a=2, b=1 og c=1

2x^2+x+1=0

Du har nu en andengradsligning.


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Grenene kan sagtens vende nedad uden at der er nogen rødder.


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2015 af OnceUponATime (Slettet)

#4 Ja det er rigtigt.

Rettelse: grenene opad og minimum over x-aksen, eller grenene nedad og maksimum under x-aksen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Af betingelsen d = b2 - 4ac < 0  for ingen reelle rødder, ser man at der skal gælde

         b2 < 4ac .

Det betyder, at både a og c skal være forskellige fra 0, og at a og c skal have samme fortegn, og at der skal gælde

        |b| < 2·√(ac) .

Vælger man a og c begge forskellige fra 0 og med samme fortegn, kan man frit vælge værdien af b, så længe den sidste ulighed er opfyldt.


Svar #7
18. marts 2015 af jeghedderjuliec (Slettet)

Jeg har fået svar nu :) I er allesammen så dygtige :) Det er en kæmpe hjælp, og jeg lærer virkelig meget!

Hilsen Julie 


Skriv et svar til: Konstruer en andengradsligning uden rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.