Kemi

Spørgsmål til ligevægt

21. april 2015 af MariaJ3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

God aften

Jeg er i gang med en opgave, der omhandler denne ligevægt:

Co(H2O)62+ (aq) + 4Cl- (aq) ? CoCl42-(aq) + 6 H2O(l)

Det handler som om en række forskellige indgreb, hvor jeg er i tvivl om to.

Det første er at der tilsættes sølvnitrat. Der dannes et bundfald, men hvilket? Og hvordan påvirker det ligevægten?

Det andet er, at der tilsættes koncentreret saltsyre. Stiger koncentrationen af Cl-, eller hvad?

Jeg håber I kan hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2015 af mathon

  Tilsætningen af AgNO_3 bevirker et bundfald af  AgCl \; _{\textit{(s)}}      

                      Ag^+\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; Cl^-\; _{\textit{(aq)}}\; \; \rightarrow \; \; AgCl \; _{\textit{(s)}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2015 af mathon

                 Co(H2O)62+ (aq)   +   4 Cl- (aq)    \rightleftharpoons   CoCl42- (aq)   +   6 H2O (l)

Der tilsættes sølvnitrat dvs der fjernes Ag+ (aq)
hvorfor ligevægten forskydes mod venstre.

Der tilsættes koncentreret saltsyre dvs koncentrationen af  Cl- (aq) øges,
hvorfor ligevægten forskydes mod højre.


Svar #3
22. april 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Det giver meget god mening :-)

Men mener du at der fjernes Cl-, når der tilsættes sølvnitrat? Eller misforstår jeg noget?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2015 af mathon

Der fjernes Cl-, fordi opløselighedsproduktet for AgCl er meget lille

                                           \left [ Ag^+ \right ]\cdot \left [ Cl^- \right ]=1{,}6\cdot 10^{-10} \; M^2

                                           \left [ Cl^- \right ]=\frac{1{,}6\cdot 10^{-10} \; M^2}{\left [ Ag^+ \right ]}

    


Skriv et svar til: Spørgsmål til ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.