Kemi

Opløselighed og andet

30. maj 2015 af Hijsa - Niveau: A-niveau

Hej,

Nitrogen har en opløselighed på 5,3·104 M i vand i ligevægt med atmosfæren, hvor partialtrykket af nitrogen er 593 mmHg. Hvad er opløseligheden af ren nitrogen ved samme temperatur, når trykket er 760 mmHg?

- Svaret = 6,8·104 M, men hvordan kommer man frem til det?

Hvor mange gram af fluor (F) er nødvendigt for at producere 20,0 gram FeF3 i den viste reaktion? 2 Fe + 3F2 → 2 FeF3

- Svaret = 10,1 g, men hvordan kommer man frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2015 af mathon

opløseligheden af ren nitrogen ved samme temperatur, når trykket er 760 mm Hg

                    \left ( 5{,}3\cdot 10^4 \; M\right )\cdot \frac{760}{596}=6{,}8\cdot 10^4\; M    (1 dec.)


Svar #2
30. maj 2015 af Hijsa

Er der en bestemt Formel man bruger til det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2015 af mathon

                                               2\, Fe\; \; +\; 3\, F_2\; \; \rightarrow \; \; 2\, FeF_3
ækvivalente mængder:                            3 mol            2 mol  
                                                            3·(37,996 g)      2·(112,840 g)

                                                            113,988 g          225,68 g 

                                                                  x                    20,0 g

       forholdsberegning:
                                                                \frac{x}{113{,}988\; g}=\frac{20{,}0}{225{,}68}

                                                                x=\frac{20{,}0}{225{,}68}\cdot \left ( 113{,}988\; g \right )=10,0\; g


Svar #4
30. maj 2015 af Hijsa

Arh okay nu jeg med, tak! (:

Svar #5
30. maj 2015 af Hijsa

Men i forhold til første spørgsmål er der så en bestemt Formel der bruges ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2015 af Soeffi

#5 Men i forhold til første spørgsmål er der så en bestemt Formel der bruges ?

Henrys lov.

...Er du sikker på at det ikke er 6,8·10-4 M


Svar #7
30. maj 2015 af Hijsa

#3 jo undskyld da rigtigt :)
Men forstår ikke hvordan det er henrys lov? Er det så Henry konstanten man finder?

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2015 af Soeffi

Nej Henrys konstant behøver man ikke at kende her. Den er jo bare forholdet mellem koncentrationen af N2 i vand og partialtrykket af N2 i luft. Partialtrykket af N2 i luft er 79% af totaltrykket.


Svar #9
30. maj 2015 af Hijsa

Men du sagde henrys lov blev brugt? Altså hvordan?

Brugbart svar (1)

Svar #10
30. maj 2015 af Soeffi

Henrys lov siger, at koncentrationen af N2 i vand er proportionalt med partialtrykket af N2 i atmosfæren. Det er det, som man benytter.

p(N2) = K·c(N2) => p(N2)/c(N2) = K, dvs K = 593 mmHg/5,3·10-4 M = 1.118.897 mmHg/M.

Dette bruges til at finde c = 760 mmHg/(1.118.897 mmHg/M) = 68·10-4 M.


Svar #11
30. maj 2015 af Hijsa

Nu jeg helt med!! Mange tusind tak :)))))

Brugbart svar (1)

Svar #12
30. maj 2015 af mathon

Henrys Lov:
                                    c_2=k\cdot p_2
                                    c_1=k\cdot p_1

                                    \frac{c_2}{c_1}=\frac{p_2}{p_1}

                                    c_2=\left (\frac{p_2}{p_1} \right )\cdot c_1


Brugbart svar (1)

Svar #13
30. maj 2015 af mathon

                    \left ( 5{,}3\cdot 10^{-4} \; M\right )\cdot \frac{760}{596}=6{,}8\cdot 10^{-4}\; M    (1 dec.)


Svar #14
30. maj 2015 af Hijsa

Perfekt mathon. Tak! (: at stille det op på den måde fremmer forståelsen SÅ meget mere

Skriv et svar til: Opløselighed og andet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.