Kemi

Kemiske egenskaber

06. august 2015 af simonenfg (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg står i et problem, jeg har nogle forklaringsopgaver (der kan forekomme fejl, da vores instruktor har valgt at teste os så vi er sikre) og mener jeg har svarene på dem, men er ikke sikker.

Forklar hvilken af flg. udsagn er ikke korrekte? forklar hvorfor de andre er korrekte.

* Kulstofatomer kan være sp, sp^2 og sp^3 hybridiseret.

Ja, da der bl.a. er tale om bindingerne. Carbon har 4 valenselektroner, dvs. 4 mulige bindinger.

Sp= er 1 triple binding og 1 enkelt binding (eller er det 2 dobbeltbindinger?)

Sp^2 = er 1 dobbeltbinding og 2 enkelt bindinger

Sp^3 = er 1enkeltbinding og 1 enkeltbinding.

Er det rigtigt forstået? 

 * Det er udelukkende kulstof, hvor man kan tale om hybridisering.
- Nej f.eks. reaktionen mellem BF_3 og NH_3. 


(Skal også lige være sikker på, hvad en hybridisering er? Er det når det går fra 2s^2,2p^2 til sp^3 gælder her for carbon), korrekt?) 

*Når der er tale om sp hybridisering er der tale om 2 sæt elektronpar.
Ved en sp hybrid orbital er der tale om 1/2 s karakter og 1/2 p karakter. 

Håber I kan hjælpe mig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2015 af Heptan

* Kulstofatomer kan være sp, sp^2 og sp^3 hybridiseret.

Carbon har en 2s-orbital og tre 2p-orbitaler at gøre godt med.

sp er betegnelsen for en hybridiseret orbital (s og p kombineret). Typisk ser man sp-hybridisering ved en tripelbinding, der består af en sigma-binding (fra to sp-orbitaler) og to pi-bindinger (fra fire p-orbitaler). Det skyldes at der er to 2p-orbitaler tilbage efter hybridisering. Det er disse som laver pi-bindinger.

sp2 giver en dobbeltbinding, da der kun er én p-orbital tilbage til at danne multibinding.

sp3 danner kun enkeltbindinger, da alle tre p-orbitalerne er brugt op.

For molekyler af periode 1 og 2 ser man ikke flere end 8 valenselektroner omkring et atom, dvs. oktetreglen er altid opfyldt og det giver maks 4 bindinger.

* Det er udelukkende kulstof, hvor man kan tale om hybridisering.

BF3 og NH3 er to eksempler på molekyler der også er hybridiserede.

En hybridisering er en dannelse af en hybrid, dvs. blanding/sammensmeltning af orbitaler i dette tilfælde. Når en s-orbital og p-orbital hybridiserer dannes der to stk sp-orbitaler. Når en s-orbital og to p-orbitaler hybridiserer dannes der tre stk sp2-orbitaler, osv.

*Når der er tale om sp hybridisering er der tale om 2 sæt elektronpar.

Korrekt, nemlig et elektronpar fra s-orbitalen og et elektronpar fra p-orbitalen.


Skriv et svar til: Kemiske egenskaber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.